Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Církev ukradla sochu a přišli o olympijskou medaili

Záhady Josefa Klímy z 13. 2. 2020: Ukradla církev sochu sv. Vojtěcha? Rodina totiž tvrdí, že dílo je v katedrále instalováno neprávem. Skončí spor až u soudu?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Jméno Karla Vobišová dnes široká veřejnost nezná. Přitom kolem jejích soch po celé republice dodnes denně chodí tisíce lidí. Stala se před druhou světovou válkou první českou sochařkou – a zároveň jednou z našich prvních feministek. Netušila ovšem, že její vrcholné dílo – sousoší svatého Vojtěcha pro Svatovítskou katedrálu – se stane předmětem právní války mezi jejími potomky a pražským arcibiskupstvím. O co přesně jde, se dozvíte v reportáži Josefa Klímy.

Adam Čuřín se společně se svým otcem rozhodli, že se pokusí odčinit historickou křivdu, kterou na jejich strýčkovi prý spáchal Adolf Hitler. Na berlínské olympiádě v roce 1936 měl německý vůdce nechat český tým přeřadit na čtvrté místo a zrušit jim bronzovou medaili, kterou mezitím už ale český tým dostal. Co byl skutečný důvod? Celý příběh zmapoval Jaroslav Mareš.

V aktuálním vydání pořadu Záhady Josefa Klímy nechybí ani tradiční glosa. Vysokoškolský učitel a bývalý politik Daniel Kroupa se zamýšlí, co dokáže lidstvo spojit. Jedině strach o holý život.

Záhady Josefa Klímy můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 20:55.

Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované