Hlavní obsah

Záhady Josefa Klímy: Smrt Čechů v Albánii a převratný objev v medicíně

Záhady Josefa Klímy z 6. 12. 2019.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Další díl pořadu, který připravuje tým novinářů kolem Josefa Klímy. Příběhy podvodů, neetického jednání, pohnuté lidské osudy i dosud neznámé okolnosti historických událostí.

Článek

Josef Klíma se spolu se spisovatelem Josefem Habasem Urbanem vrací k záhadnému zmizení tří Čechů v Albánii. V roce 2001 odjeli čeští studenti – dva bratři a dívka, partnerka jednoho z nich – na toulky po albánských horách. Když se nevrátili ani poté, co jim vypršela víza, zorganizovali kamarádi a rodiče pátrací výpravu. Urban po jejich osudu pátral a dospěl k názoru, že se stali obětí gangů, které tu velkém provozovaly obchod s lidskými orgány.

Dvouletá holčička se jako jediná Češka zúčastnila převratné klinické studie v USA. Získají i její zásluhou pacienti odsouzení k pomalému umírání šanci žít? Petra Majerová natáčela příběhy lidí s vážným genetickým onemocněním – spinální svalovou atrofií. Ta se doteď považovala za víceméně nevyléčitelnou.

Nyní se ale zdá, že léčba právě této nemoci bude v blízké době skutečně možná. Dvouletá Sofie Petrovická se jako jediná pacientka z ČR zúčastnila poslední fáze klinické studie v americkém Bostonu. Genová léčba bude možná znamenat naprostý průlom. Stačí jedna infuze za život, a problém se svalovou atrofií je vyřešen.

V Záhadách budou i tradiční glosy – tentokrát z per publicistů Alexandra Mitrofanova a Petry Procházkové.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované