Hlavní obsah

Zahradilův čínský spolek přátelství dočasně končí. Prý i „kvůli novinářům“

Foto: Profimedia.cz

Europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Reklama

Europoslanec Jan Zahradil čelil obvinění, že jeho evropsko-čínská skupina přátelství je hlásnou troubou čínské propagandy. Po kritice činnost skupiny pozastavil, vynášení informací však popírá.

Článek

Evropskému parlamentu dlouhou dobu dělal starosti spolek přátelství mezi EU a Čínou, který na je půdě parlamentu už od roku 2006 a od roku 2019 je v jeho čele europoslanec za ODS Jan Zahradil. Skupina poslední měsíce čelila kritice především proto, že podle expertů spolek sloužil jako nástroj šíření čínské propagandy, jelikož europoslanci přicházeli do styku se zástupci čínských vlivových organizací po Evropě.

Všechna tato podezření Zahradil na konci listopadu odmítl a důrazně popřel, že by prostřednictvím skupiny unikaly čínské straně důvěrné informace o obchodních jednáních s Evropskou unií. Čínská mise v EU měla akorát platit za nápoje a občerstvení na jeho akci pro opětovné spuštění skupiny. Server Politico, který případ sledoval a na problém upozorňoval, nyní přišel s pokračováním.

Jan Zahradil činnost kontroverzní skupiny evropských zákonodárců ve prospěch silnějších vazeb mezi EU a Čínou sám pozastavil. Na pondělním slyšení zvláštního výboru parlamentu pro zahraniční vliv uvedl, že se fórum rozhodl dát k ledu už koncem listopadu.

„Od loňského podzimu, tedy od začátku mého předsednictví, tato skupina přátelství nevyvíjela (kvůli covidu) vůbec žádnou činnost, nezorganizovala žádnou cestu do Číny, žádnou akci v EP nebo mimo něj, neobdržela od nikoho žádné finanční ani jiné dary či příspěvky na činnost,“ upozornil už na konci listopadu Seznam Zprávy Zahradil, aniž by zmínil ukončení působnosti spolku. Kancelář předsedy Evropského parlamentu Davida Sassoliho potvrdila, že Jan Zahradil o této skutečnosti kancelář informoval 1. prosince. Důvodem pozastavení mělo být „čekání na nová transparentní pravidla fungování všech těchto neformálních skupin přátelství“.

Pro Seznam Zprávy byl Jan Zahradil 26. ledna poněkud sdílnější. „Pozastavil jsem ji právě proto, abych nadále nesloužil jako fackovací panák ‚novinářům‘ vašeho typu k šíření spekulací, konspiračních teorií a fake news. Zároveň jsem požádal předsedu EP Sassoliho, aby se zasadil o jasná pravidla pro fungování friendship groups. Pouze pak její činnost obnovím,“ vysvětlil s žádostí o citování doslova.

„Špiónománie“

Existencí čínsko-unijního spolku přátelství se od jeho vzniku zabývá projekt Ústavu dálného východu FF UK v Praze a AcaMedia Sinopsis. „O družební skupině EU-Čína v Evropském parlamentu jsme poprvé psali v květnu 2019, ještě než se do jejího čela postavil pan Zahradil. V listopadu 2019 jsme publikovali podrobnou zprávu v angličtině na základě informací dostupných na čínském internetu a na vlastním webu této skupiny, jehož čínské stránky se v podstatných detailech lišily od anglických. V listopadu 2020 popsal skupinu vlivný server Politico v Bruselu a v pondělí jsme se na slyšení výboru pro zahraniční vměšování do demokratických procesů v Evropském parlamentu přímo od pana Zahradila dozvěděli, že loni v listopadu činnost své skupiny pozastavil,“ říká pro Seznam Zprávy zakladatel projektu, sinolog Martin Hála.

„Pan Zahradil se proti našim informacím několikrát ohradil a označil je za ‚zpravodajskou hru‘, přičemž sám paradoxně mluvil o ‚rozdmýchávání špiónomanie‘. My jsme pouze prezentovali veřejně dostupné informace, o ‚špiónech‘ mluví jen pan Zahradil sám. Družební skupina, alespoň pokud je nám známo, žádnou tak dramatickou činnost nevyvíjela, podílela se však výrazně na šíření ‚pozitivního obrazu‘ a oficiálních postojů ČLR a KS Číny. V Číně samotné se pro tento druh činnosti používá termín ‚propaganda‘ (v leninském, pozitivním smyslu). Oddělení propagandy ÚV KS Číny také bylo podle čínských stránek skupiny jedním z jejích ‚partnerů‘,“ vysvětluje Hála.

Těchto takzvaných „skupin přátelství“, které se snaží podporovat vzájemné kulturní a ekonomické vazby s Evropskou unií, existuje celá řada, od Spojených arabských emirátů po Tchaj-wan.

Nad všemi přátelství deklarujícími skupinami ale stojí ta čínská, mnohem ambicióznější a vykazující daleko větší potenciál. V jejím čele stojí právě Jan Zahradil, český europoslanec, místopředseda výboru pro mezinárodní obchod Evropského parlamentu (EP) a předseda EU-China Friendship Group, tedy právě Skupiny přátelství mezi EU a Čínou v EP. Takové postavení mu dle serveru Politico umožňuje zasahovat do důležitých obchodních rozhodnutí EU. Panovalo i podezření, že by měl mít přístup i k citlivým informacím, což Jan Zahradil pro Seznam Zprávy v listopadu popřel.

Úředníci parlamentu, kteří kvůli obavám z politické odvety odmítli v serveru Politico zveřejnit svá jména, však uvedli, že skupina přátelství s Čínou zájmy EU ohrožuje svým postojem odrážejícím agendu Pekingu a kvůli samotné roli jejího vůdce v obchodním výboru. „Rychle jsem si uvědomil, že tato skupina není něco, s čím bychom chtěli být spojováni,“ řekl jeden z úředníků, který se akce zúčastnil v říjnu 2019. Jiní uvedli, že skupina zapadá do rostoucího úsilí Pekingu o posílení svého vlivu v Bruselu.

Foto: Čching-tchien wang

Zleva: Kaj Lin, Jan Zahradil a předseda Asociace přátelství mezi EU a Čínou (místopředseda Skupiny přátelství mezi EU a Čínou v EP) a britský labouristický europoslanec Derek Vaughan na bruselské schůzce s čínskými krajanskými sdruženími napojenými na Jednotnou frontu.

Zahradilův asistent v čínských službách?

Vedle jména Jana Zahradila dominuje v případu podezření na „čínskou operaci“ v kruzích Evropské unie ještě jeden muž – jeho asistent a generální tajemník skupiny Kaj Lin, rodilý Číňan, který za posledních deset a půl roku pomohl zorganizovat více než tucet cest zákonodárců do Číny.

Podle Sinopsisu může být Kaj Lin jakousi spojkou mezi Unií i Čínou, i vzhledem k jeho působnosti ve Sdružení čínského lidu pro přátelství s cizími zeměmi. Instituce, která přímo spadá pod správu čínské komunistické strany.

Zahradil však svého asistenta brání a argumenty Sinopsisu dlouhodobě popírá slovy: „Byl zaměstnán jako akreditovaný asistent na částečný úvazek EP s plným vědomím a souhlasem příslušných orgánů EP. V Belgii žije a pracuje nejméně 14 let s plným vědomím a souhlasem příslušných belgických úřadů, včetně příslušných bezpečnostních kontrol.“

Sinopsis však tvrdí, že informace o vztazích Zahradilova asistenta a jeho napojení na čínskou komunistickou stranu čerpali z otevřených zdrojů. „Všechny informace, které jsme o asistentovi europoslance Zahradila zveřejnili, vycházely z veřejně dostupných informací. Nic jsme si nevymysleli, pouze jsme citovali čínský tisk,“ řekl Seznam Zprávám sinolog Filip Jirouš ze Sinopsisu. „Co ovšem víme z oficiálních čínských zdrojů a webu té skupiny přátelství, je, že sám Kaj Lin má vazby na vlivové orgány KS Číny a dokonce funkce v nich. Stejně tak má samotná skupina na svých stránkách deklarovanou spolupráci s ústředními orgány komunistické strany, včetně hlavních vlivových institucí Oddělení práce na jednotné frontě a Oddělení pro mezinárodní styky, které BIS označuje jako zvláštní rozvědku KS Číny, podobně jako například CIA,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované