Hlavní obsah

3400 let stará socha faraona Ramesse II. se vrátila do Egypta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Část sochy faraona Ramesse II. odkrytá letos v březnu.

Reklama

Socha faraona Ramesse II. byla ukradena z chrámu v jižním Egyptě před více než 30 lety.

Článek

Do Egypta se vrátila 3400 stará busta faraona Ramesse II., která byla ukradena a vyvezena ze země před více než 30 lety. S odvoláním na egyptské ministerstvo pro památky o tom informovala agentura Reuters.

Busta byla ukradena z chrámu Ramesse II. v archeologickém komplexu Abydos v jižním Egyptě. Přesné datum krádeže není známo, ale Šaabán Abdal Gawád, který vede egyptské oddělení repatriace starožitností, uvedl, že dílo bylo podle odhadů ukradeno koncem 80. nebo začátkem 90. let 20. století. Artefakt se dostal do hledáčku egyptských úřadů v roce 2013, kdy byl nabízen k prodeji na výstavě v Londýně. Podle egyptského ministerstva pro památky byla busta převezena do několika zemí, než skončila ve Švýcarsku.

Egypt spolupracoval se švýcarskými úřady na určení právoplatného vlastnictví artefaktu. Švýcarsko předalo sochu egyptskému velvyslanectví v Bernu loni, ale teprve nedávno byla přivezena zpět do Egypta. Nyní se nachází v káhirském muzeu, kde bude restaurována. Zatím tak není vystavena.

„Tato hlava patří k několika sochám zobrazujícím krále Ramesse II. sedícího vedle řady egyptských božstev,“ uvedl Abdal Gavád.

Nejmocnější vládce starověkého Egypta Ramesse II., který je někdy také označován jako Ramesse Veliký, byl třetím panovníkem 19. dynastie a vládl Egyptu v letech 1279–1213 před naším letopočtem. Vedl několik vojenských expedicí a rozšířil území Egypta – za jeho vlády se toto území rozprostíralo od Sýrie po Núbii. Jeho nástupci ho označovali za „významného předka“.

Reklama

Související témata:

Doporučované