Hlavní obsah

Aerolinky Lufthansa se dohodly s odbory. Další stávka tak nehrozí

Foto: Pixabay.com

Stávky zaměstnanců Lufthansy v minulosti dolehly na stovky tisíc cestujících.

Reklama

Letecká společnost Lufthansa se dohodla s odbory Verdi na lepších pracovních podmínkách pro pozemní personál. Německo se tak vyhnulo další stávce, která v minulosti narušila i spoje s Českou republikou.

Článek

Německé aerolinky Lufthansa a odbory Verdi se dohodly na nových mzdových a pracovních podmínkách pro zhruba 25 tisíc členů pozemního personálu.

Letecká společnost a odbory to oznámily ve středu večer po úspěšném závěru jednání. „S výsledkem smírčího řízení jsme spokojeni,“ citovala agentura DPA odborového vyjednavače Marvina Reschinského. Spokojenost vyjádřily rovněž aerolinky, které ale poznamenaly, že zvýšení mezd s sebou přinese vyšší náklady.

Podrobnosti ujednání zveřejní odboráři a letecká společnost ve čtvrtek. Odbory Verdi požadovaly zvýšení mezd o 12,5 procenta, nejméně však o 500 eur, tedy zhruba o 12 600 korun měsíčně, a také jednorázový protiinflační bonus 3000 eur, což odpovídá přibližně 75 800 korunám. Lufthansa k bonusu nabízela zvýšení mezd o deset procent.

Předchozí rozhovory, které odbory a aerolinky vedly bez prostředníků, skončily neúspěchem. Jednáním nepomáhalo ani to, že se odboráři snažili zvýšit tlak na Lufthansu sérií výstražných stávek.

Díky dohodě se Německo vyhnulo další rozsáhlé stávce, která by dolehla na stovky tisíc cestujících. Problémy kvůli předchozím protestům měly i spoje s Českou republikou.

Reklama

Doporučované