Hlavní obsah

V USA si stěžují na léky pro diabetiky, které pomáhají hubnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Popularita léků Ozempic a Wegovy, které pomáhají s hubnutím, roste. K jejich užívání se veřejně přiznává celá řada celebrit včetně Elona Muska. Přibývá ovšem případů, kdy si uživatelé léků stěžují na vleklé zdravotní obtíže.

Článek

Zprávy o léku na cukrovku Ozempic, který pomáhá hubnout a pro svou popularitu mezi celebritami dostal přezdívku „hollywoodský lék“, nedávno zaplavily sociální sítě po celém světě. Poptávka po nich vzrostla i v České republice.

Stanice CNN nyní přinesla svědectví několika žen, u nichž užívání Ozempicu či léku se stejnou účinnou látkou s názvem Wegovy, který je na rozdíl od Ozempicu schválen pro léčbu obezity, spustilo vleklé zdravotní obtíže.

Osmatřicetiletá učitelka z Toronta Emily Wrightová začala Ozempic užívat v roce 2018. Za rok podle svých slov zhubla přibližně 35 kilogramů. Pak ale přišlo časté zvracení, kvůli kterému dokonce musela přestat chodit do práce.

„Ozempic už téměř rok neužívám, ale stále nejsem ve své normální kondici,“ tvrdí Wrightová.

Podobné obtíže popisuje i dvaačtyřicetiletá Brenda Allenová z Dallasu, které doktor na hubnutí předepsal Wegovy. „I teď, když už téměř rok neberu léky, mám stále spoustu problémů,“ vysvětluje Allenová, která podle svých slov nedávno skončila na urgentním příjmu, protože byla dehydratovaná z častého zvracení.

O léku Ozempic jsme psali zde:

V Česku je dočasně nedostupný lék na cukrovku, jehož výpadek způsobila popularita užívání mimo pravidla indikace – hubnutí. Pacienti, kteří lék Ozempic užívají a zásoby jim dojdou, by měli kontaktovat svého lékaře.

Lék na cukrovku Ozempic a lék určený na hubnutí Wegovy využívají stejnou léčivou látku – semaglutid. Fungují tak, že napodobují hormon GLP-1, který se přirozeně tvoří v těle. Jednou z rolí GLP-1 je zpomalovat průchod potravy žaludkem, což lidem pomáhá, aby se déle cítili sytí.

Pokud se ale průchod potravy zpomalí až příliš, mohou nastat problémy.

Emily Wrightové byla diagnostikována gastroparéza, tedy porucha vyprazdňování žaludku, a syndrom cyklického zvracení. CNN píše, že podle lékařů mohlo zdravotní komplikace způsobit, či je alespoň zhoršit, právě užívání léku Ozempic.

Gastroparézu diagnostikovali i sedmatřicetileté Joanie Knightové z Louisiany. Ta pro stanici CNN uvedla, že si přeje, aby se o Ozempicu nikdy nedozvěděla a nikdy ho nezačala užívat.

„Tento lék mi udělal ze života peklo. Tak moc. Stálo mě to peníze. Stálo mě to spoustu stresu; stálo mě to dny a noci a výlety s rodinou. Stálo mě to hodně a nestojí to za to. Ta cena je příliš vysoká,“ dodala.

Podle lékařů v poslední době podobných případů přibývá, neboť popularita léků Ozempic a Wegovy prudce vzrostla. K jejich užívání se veřejně přiznává celá řada celebrit, mezi nimi například miliardář Elon Musk.

Případy žen, které citoval server CNN, nejsou ojedinělé. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv potvrdil, že obdržel různá hlášení o lidech užívajících tyto léky, u kterých se taktéž objevila gastroparéza.

Reklama

Související témata:

Doporučované