Hlavní obsah

Mánie kolem léku, který pomáhá hubnout. Diabetikům v Česku teď bude chybět

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

V Česku je dočasně nedostupný lék na cukrovku, jehož výpadek způsobila popularita užívání mimo pravidla indikace - hubnutí. Pacienti, kteří lék Ozempic užívají a zásoby jim dojdou, by měli kontaktovat svého lékaře.

Článek

Zprávy o něm zaplavily sociální sítě po celém světě. Celebrity otevřeně připouštějí, že ho využívají k rychlému hubnutí. Nárůst poptávky na sebe nenechal čekat.

I to je důvod, proč teď lék Ozempic bude chybět dva týdny i v Česku. Užívají ho přitom tisíce pacientů na léčbu diabetu druhého typu. Ministerstvo zdravotnictví ale uklidňuje, že se dodávky podaří obnovit už za dva týdny.

„Tento léčivý přípravek měl být původně nedostupný v řádu několika měsíců. Díky jednání Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Ministerstva zdravotnictví se podařilo výpadek zkrátit na cca 14 dní,“ popsal náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

Ozempic je možné nahradit také jinými léky, nicméně je k tomu nutná konzultace s lékaři. Diabetolog Jan Šoupal proto nabádá pacienty, aby si zkontrolovali zásoby svého léku.

„Samozřejmě výpadek Ozempicu v jedné jeho síle je komplikací, nicméně nejedná se o komplikaci fatální, kterou bychom jako diabetologové neuměli vyřešit,“ uklidňuje pacienty Šoupal.

O moderních lécích na hubnutí čtěte zde:

Jako alternativa přichází v úvahu lék v tabletách Rybelsus se stejnou účinnou látkou.

„Pacienti nechť si zkontrolují zásoby a s dostatečným předstihem to řeší se svým lékařem,“ doporučuje diabetolog Šoupal.

Rychlý nárůst spotřeby

Spotřeba Ozempicu se v posledních měsících rapidně zvýšila, jak dokládají data Státního zdravotního ústavu.

„Ozempic je zatím určen výhradně k léčbě cukrovky. Nicméně jde o opravdu dobrý lék, který sama ráda předepisuji čím dál více, protože vidíme, že má opravdu výsledky,“ doplňuje místopředsedkyně České diabetologické společnosti ČLS JEP Marcela Szabó.

Lék má sice schválenou indikaci pouze na diabetes, někteří lékaři ho však předepisují také na obezitu.

„Je důvod se domnívat, že je předepisovaný i v jiných indikacích,“ potvrzuje ředitelka Státního úřadu pro kontrolu léčiv Irena Storová. A dokládá to daty – za 10 měsíců stouplo předepisování Ozempicu na náklady pacientů o 100 procent.

Asi desetina celé spotřeby tohoto léku v Česku patrně podle ředitelky nejde na původní léčbu cukrovky

Ministerstvo se proto rozhodlo omezit předepisování Ozempicu pro lékaře bez stanovené specializace a pro samoplátce, kteří jej užívají právě na obezitu. Jeho pozitivním vedlejším účinkem je totiž potlačení chuti k jídlu. Dojde také ke zpomalení vyprazdňování žaludku, takže pacient si pak delší dobu udrží pocit sytosti.

Ozempic i na Oscarech

Situace v Česku je ale jen střípek mánie, která se v posledních měsících kolem Ozempicu strhla. Dostal už i přezdívku – „hollywoodský lék“ nebo „nejhůře střežené tajemství Hollywoodu“. Moderátor Jimmy Kimmel vtipkoval o užívání Ozempicu i během úvodní řeči při předávání Oscarů.

„Všichni vypadají tak skvěle. Když se rozhlédnu po této místnosti, nemůžu si pomoct se nezeptat: ,Je Ozempic to pravé pro mě?’“ poukázal Kimmel na veřejné tajemství Hollywoodu.

Právě řada celebrit se přiznala, že si látku píchá kvůli snížení váhy. U dalších o tom bulvár spekuluje. K užívání léku se stejnou účinnou látkou ale pod názvem Wegovy, který je na rozdíl od Ozempicu schválen pro léčbu obezity, se přiznal zase miliardář Elon Musk. Wegovy v Česku dostupný není.

„Výpadek přípravku Ozempic 1mg byl způsoben výrazným globálním navýšením poptávky ze strany pacientů, která se očekává v průběhu celého roku 2023. Dostupnost přípravku ohrožuje zejména off-label využití léku například k regulaci tělesné hmotnosti,“ potvrzuje David Kolář, výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Vyrábí ho členská společnost asociace Novo Nordisk.

Zákaz vývozu

Kolem Ozempicu i Wegovy se navíc rozpoutal široký černý trh. Američtí pacienti si pak pro něj jezdí do Kanady v takové míře, že provincie Britská Kolumbie omezila jeho prodej pacientům ze zahraničí.

„Ozempic nemá klinickou studii u nediabetiků. Preparáty, které mají jako vedlejší efekt hubnutí, mohou být použity pro léčbu obezity, až když mají antidiabetickou studii a mají na to indikaci,“ popisuje, jak funguje regulace, diabetoložka Szabó.

Hlavními nežádoucími účinky u léku jsou poruchy trávení, tedy nevolnost, průjem a zvracení. Deník The New York Times popsal ale i další fenomén související s lékem – „Ozempic face“ (v překladu ozempicový obličej), tedy výrazné zestárnutí obličeje v souvislosti s rychlým hubnutím.

České Ministerstvo zdravotnicí chce zabránit spekulacím s Ozempicem, a tak zakázalo jeho vývoz.

„Toto léčivo nelze z České republiky vyvážet nejen v síle jednoho miligramu, ale i v dalších dvou sílách, ve kterých je u nás dostupný,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Dvořáček.

S výpadky léků se potýká celá Evropa. Každý stát má ale trošku odlišné potíže. Česko tak kupříkladu bojuje s nedostatkem dětských antibiotických sirupů nebo penicilinu.

Reklama

Doporučované