Hlavní obsah

Nechť vás provází síla. Před nálety teď Ukrajince chrání Luke Skywalker

Foto: Profimedia.cz

Do války na Ukrajině se zapojil i rytíř Jedi.

Reklama

Surreálná válka má další surreálný moment. Herec Mark Hamill, představitel Luka Skywalkera z Hvězdných válek, propůjčil hlas ukrajinské aplikaci upozorňující na přicházející nálety. Informuje o tom agentura AP.

Článek

„Pozor, letecký poplach. Přemístěte se do nejbližšího úkrytu,“ říká hlas s vážností rytíře Jedi.

Patří Marku Hamillovi, herci, který ve slavné filmové sci-fi sérii Hvězdné války ztvárnil Luka Skywalkera. Tohle upozornění mohou slyšet všichni Ukrajinci vlastnící aplikaci Air Alert, která mapuje vzdušný obranný systém země. Jakmile nastane nebezpečí náletu, aplikace upozorní majitele telefonu, že mohou přijít rakety, bomby nebo smrtící drony.

„Nebuďte neopatrní,“ naléhá Hamillův hlas, „vaše sebejistota je vaší slabostí.“

Herec agentuře Associated Press vysvětlil, že obdivuje, jakou „houževnatost Ukrajina prokázala za tak příšerných okolností“.

Ukrajinský boj proti ruské invazi prý Hamillovi připomíná ságu Hvězdné války a jejich hrstku rebelů, kteří se vzepřou a porazí obrovské, krvelačné impérium. Měl za to, že propůjčit hlas anglické verzi ukrajinské bezpečnostní aplikace a dodat jí alespoň trochu atmosféry z Hvězdných válek je jeho způsob, jak pomoci. Mimo to se ale také podílí na financování nákupu průzkumných dronů pro ukrajinskou armádu na frontové linii.

Jakmile se situace uklidní a nebezpečí náletu už nehrozí, hlas to uživatelům oznámí. „Nechť vás provází síla,“ rozloučí se Luke Skywalker.

V humoru je síla

Ukrajinci si Hamillův hlas v aplikaci oblíbili. Čtyřiadvacetiletý Bohdan Zvonyk ze Lvova si na ní prý cvičí angličtinu, ale hlavně je velký fanda Hvězdných válek.

„A navíc,“ připomíná, „tu sílu, kterou nám Hamill přeje, bychom určitě využili.“

Když Olena Jeremina, osmatřicetiletá manažerka z Kyjeva, poprvé slyšela skywalkerovské rozloučení, rozesmála se. Teď jí ale prý opravdu dodává sílu.

„Je to dobrá fráze, k téhle situaci se hodí,“ říká Olena. „Neřekla bych, že se cítím jako ukrajinský Jedi, ale občas mi ta fráze připomene, že mám narovnat ramena a nevzdávat se.“

S vývojem aplikace pomáhala společnost Ajax System, která si od spolupráce s představitelem Luka Skywalkera slibuje ještě větší zájem Ukrajinců.

„S Markovým hlasem není hlášení nebezpečí tak děsivé, ale pořád je srozumitelné,“ říká Valentyn Hryčenko z Ajax System. Ukrajinci jsou podle něj z hlášení náletů unavení – během prvního roku invaze zaznělo 19 000krát.

„Fanoušci Hvězdných válek jsou z Hamillova hlasu samozřejmě nadšení. Je to nějak zakořeněné v ukrajinské mentalitě, že hledají humor i v hrozných situacích, snaží se být pozitivní,“ myslí si Hryčenko.

Hamill má radost, že se díky němu Ukrajinci alespoň na chvíli mohou schovat do vzdálené galaxie. „Pokud vám film pomáhá překonat těžké časy, jenom dobře.“

Reklama

Související témata:
Mark Hamill
Luke Skywalker

Doporučované