Hlavní obsah

Americké hlásné trouby Kremlu sílí a odvádějí Rusku velkou službu

Foto: Profimedia.cz

Steve Bannon je jedním z podporovatelů narativu Kremlu.

Reklama

Američtí příznivci krajní pravice i někteří zástupci Republikánské strany jsou hlásnými troubami Kremlu, píše The Guardian. Jejich vliv teď může vzrůst s tím, jak republikáni získají kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů.

Článek

Od začátku ruské invaze na Ukrajinu sází Kreml ve Spojených státech na zástupce americké krajní pravice. Aby oslabil podporu Ukrajině, využívá dezinformace s cílem prezentovat falešné údaje o hrůzách války nejen ruskému publiku, shodují se podle deníku The Guardian odborníci na dezinformace.

Lži Kremlu mají podporu například u popírače holocaustu a zastánce nadřazenosti bílé rasy Nicka Fuentese nebo u Steva Bannona, bývalého poradce exprezidenta Donalda Trumpa. V neposlední řadě dělá velkou službu Kremlu i hvězda zpravodajské stanice Fox News Tucker Carlson, jehož mnohamilionové publikum může být pro Rusy obzvlášť užitečné.

Své příznivce má ruský výklad války i mezi aktivními politiky Republikánské strany. Členové frakce Freedom Caucus ve Sněmovně reprezentantů, jako jsou Paul Gosar, Marjorie Taylor Greeneová a Scott Perry v květnu hlasovali spolu s 54 dalšími republikánskými členy proti balíčku pomoci Ukrajině ve výši 40 miliard dolarů.

Pravidelně také vyjadřují další obavy ohledně války, čímž se možná nevědomky stávají spojenci Kremlu, píše deník.

Vzhledem k tomu, že republikáni budou po novém roce kontrolovat Sněmovnu reprezentantů, očekává se, že vliv těchto kritiků na hlasování o pomoci Ukrajině ještě vzroste. Že by úplně zablokovali návrh Bidenovy administrativy na další mimořádnou pomoc Kyjevu ve výši 37 miliard dolarů, ale není podle analytiků pravděpodobné.

Jak funguje ruská propaganda

Proč i po 70 letech Rusko stále opakuje to samé? Každá propaganda je do velké míry založena na velkých příbězích, které jsou vnitřně propojené a dávají dohromady určitý řád. Neustálou aktualizací, rozšiřováním a opakováním těchto velkých příběhů pak propaganda ožívá. V každém příběhu jde o souboj dobra se zlem.

V tomto případě podle Rusů (či dříve Sovětů) zlý Západ útočí na všechno ruské, chce Rusko zničit, protože mu závidí jeho kulturu a lid, a chce je „cancelovat“. Jádro ruského vysvětlení „speciální operace“ na Ukrajině tkví v tom, že Ukrajinci utlačují, šikanují a zabíjejí Rusy, kterým jejich krajané přicházejí na pomoc.

Média nakloněná pravému křídlu Republikánské strany by se ale mohla ještě víc přiblížit Moskvě.

„Nadále podporujeme cara Putina ve válečném úsilí“

Ještě v březnu, tedy krátce po ruské invazi na Ukrajinu, Fuentes dával ve svém podcastu významně najevo věrnost Kremlu. „Nadále podporujeme cara Putina ve válečném úsilí,“ řekl s tím, že ruská válka na Ukrajině podle něj „není agresí“ a její cíle „nejsou nerozumné“. Přitakával rovněž verzi šířené Kremlem, že se Moskva snaží Ukrajinu denacifikovat.

V podobném, i když poněkud méně podnětném duchu, spočívá i rétorika moderátora Fox News. Carlsonovu promoskevskému překrucování informací o válce dává stanice prostor od samého počátku invaze a zdá se, že v posledních měsících ještě zesílilo, míní deník The Guardian.

Státem kontrolovaná ruská média pak často jeho komentáře citují a Carlsona chválí. „Vstoupili jsme do nové fáze, kdy jsou Spojené státy v přímé válce s největší jadernou mocností na světě,“ varoval moderátor ve vysílání na konci září.

Síla hlasu těchto zástupců krajní pravice se projevila v listopadových volbách do Kongresu. Odborníci na dezinformace upozornili, že hvězdy dezinformační scény na svých účtech na sociálních sítích stále hlasitěji volali po zablokování pomoci Ukrajině. Naopak zdůrazňovali, jak je důležitá pomoc pro americké občany.

Putinova účinná zbraň

Využívání amerických příznivců Kremlu je jen jednou z mnoha zbraní, které ruský prezident Vladimir Putin využívá.

„Myslím, že Putinovou slabinou je to, že neumí strategicky myslet, ale vrací se k tomu, co umí – používání skrytých prostředků k ovlivňování a podkopávání ostatních,“ řekl pro Guardian John Sipher, bývalý pracovník CIA, který jednu dobu řídil operace tajné služby v Rusku. Podle něj Putin využívá k ovlivňování veřejného mínění věci, které se naučil během své kariéry v KGB.

„Nemůže zvítězit na bitevním poli, takže používá hrozby a zastrašování, aby ovlivnil a zastrašil západní lídry a přiměl je ustoupit nebo dotlačit Ukrajinu k jednacímu stolu.“ Putin podle něj historicky proměnil věci jako energie, informace, uprchlíky, potraviny i jaderné hrozby ve zbraně, jež používá, aby dosáhl svého.

Důležitou roli hraje v šíření dezinformací mezi Američany platforma Rumble, která nahradila ruskou státní mediální síť RT (dříve Russia Today), která začátkem letošního roku ukončila ve Spojených státech činnost.

Rumble je velmi oblíbená mezi konzervativci a často se na ní objevuje obsah, který Rusku vyhovuje. Mnohdy jde právě o materiály vytvořené RT. Mezi sponzory platformy patří čerstvě zvolený republikánský senátor J. D. Vance nebo podporovatel strany a miliardář Peter Thiel.

Na síti se ovšem vyskytuje i obsah pocházející od zástupců americké pravice, například Bannonova videa se řadí mezi nejvyhledávanější. Ale pokud jde o celkový vliv na americké publikum, zkušení odborníci na Rusko citovaní Guardianem míní, že tyto propagandistické nástroje Moskvy zůstávají ve stínu tradičnějších médií, jako je stanice Fox News.

Reklama

Doporučované