Hlavní obsah

Animace ukazuje možný rozsah katastrofy pod zničenou Kachovskou přehradou

Vizualizace záplav, které může poškození Kachovské přehrady způsobit.Video: Lars Wilderang, Youtube.com

 

Reklama

Na pravém břehu Dněpru, který kontroluje Ukrajina, se v ohrožení záplav způsobených poškozením Kachovské přehrady nachází zhruba 16 tisíc lidí. Levá část Dněpru, kterou okupuje Rusko, je na tom ještě hůře.

Článek

Z poškozené Kachovské přehrady se valí proudy vody. Ukrajinští vojenští představitelé varují před záplavami a tvrdí, že voda během několika hodin dosáhne kritické úrovně. V Chersonské oblasti odstartovala rozsáhlá evakuace obyvatel.

Podle poradce ukrajinského ministra vnitra Antona Heraščenka se v „kritické zóně“ na západním břehu Dněpru, který kontroluje Ukrajina, nacházelo ráno přibližně 16 tisíc obyvatel. Záplavy zasáhly devět obcí či městských čtvrtí, tvrdí regionální chersonští představitelé.

Animaci možných důsledků protržení přehrady, kterou si můžete prohlédnout v úvodu, připravili už v říjnu loňského roku švédští hydrologové ze společnosti Dämningsverket. Zveřejnil ji švédský novinář Lars Wilderang. Experti k vypracování modelu použili software specialistů amerických ozbrojených sil.

Ukrajinská správa Cherosnké oblasti doporučila lidem, kteří se nachází v oblastech po proudu Dněpru, aby udělali „vše, co mohou, aby si zachránili život“.

Heraščenko na sociálních sítích s odkazem na chersonské úřady napsal, že obyvatele zasažených oblastí budou sváženi do Chersonu, odkud je odveze evakuační vlak do Mykolajivu a dalších ukrajinských měst.

Ruská státní tisková agentura TASS odhadla, že zničení přehrady dopadne až na 80 přilehlých obcí.

Podle bývalého ukrajinského ministra Tymofije Mylovanova je Cherson už pod vodou, očekává se ale, že hladina vody dosáhne svého maxima až za dvě hodiny. Situace je přitom podle něj horší na levém břehu Dněpru, který okupují ruské jednotky.

Podle proruských představitelů se nachází v záplavových oblastech na Ruskem kontrolovaném území až 22 000 lidí, ale „vše je pod kontrolou“.

Ruskem dosazený starosta Nové Kachovky, která u přehrady leží, tvrdí, že z města už byli evakuováni obyvatelé téměř 300 domů, informovala agentura TASS. Část Nové Kachovky je nyní bez proudu.

Kyjev v úterý ráno oznámil, že ruské jednotky vyhodily do povětří Kachovskou přehradu na jihu Ukrajiny. Proruští představitelé později z útoku obvinili Ukrajinu (více zde).

Reklama

Doporučované