Hlavní obsah

Rusové začali pálit na Cherson ohrožený záplavami, tvrdí Kyjev

Záběry poničené Kachovské přehrady.Video: twitter/operativno_ZSU

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina a Rusko se přou o to, kdo může za protržení Kachovské přehrady. Voda už zaplavila několik vesnic a předměstí Chersonu. Rusko podle ukrajinských úřadů zároveň město ostřelovalo.

Článek

Ruské síly vyhodily do povětří Kachovskou přehradu, která zásobuje vodou okupovaný jih Ukrajiny, oznámila v úterý ráno ukrajinská armáda. Na sociálních sítích se mezitím začaly šířit záběry, které ukazují, jak se voda z přehrady valí ven a postupně zaplavuje přilehlé oblasti.

Šéf ukrajinské prezidentské kanceláře Andrij Jermak označil zničení přehrady Nová Kachovka za „ekocidu“. Varoval také před nepříznivými dopady na Záporožskou jadernou elektrárnu, která vodu z přehrady využívá.

Přehrada je gigantickým vodním dílem, nádrž má rozlohu 2 155 kilometrů čtverečních. Pro srovnání: největší vodní nádrž na českém území, Lipno, má rozlohu 48,7 kilometru čtverečních, tedy zhruba 44krát menší.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na incident svolal mimořádné jednání ukrajinské bezpečnostní rady. Na twitteru uvedl, že poškození Kachovské přehrady celému světu potvrzuje, že ruské síly je třeba vyhnat z každého koutu Ukrajiny.

Ostřelování zranilo dva policisty

V Chersonské oblasti mezitím odstartovala rozsáhlá evakuace obyvatel (psali jsme zde). Ukrajinské ministerstvo vnitra však uvedlo, že zatímco lidé z Chersonu prchají, aby si zachránili život, ruské jednotky město ostřelují. Podle stanice Suspilne během útoků utrpěli zranění dva policisté.

Proruský starosta města Nová Kachovka, které u přehrady leží, nejprve zprávy o jejím zničení označil za nesmysl a tvrdil, že ve městě je klid a ticho. Později však připustil, že přehrada je protržená a ven z ní se „nekontrolovaně valí voda“.

Z útoku na přehradu přitom obvinil ukrajinskou armádu, která měla údajně vodní elektrárnu ostřelovat.

O útočení na Kachovskou přehradu se Kyjev a Moskva přely už v loňském roce, připomíná agentura ČTK. Ukrajinský prezident Zelenskyj loni v říjnu ohlásil, že Rusko plánuje přehradu napadnout a zatopit Cherson, jenž leží nedaleko, i desítky dalších obcí. Ruská okupační správa naopak prohlašovala, že útok na přehradu plánuje Ukrajina.

Podle serveru Ukraine Reporter je možné, že ruské jednotky podminovaly přehradu už před několika měsíci v očekávání dlouho chystané ukrajinské protiofenzivy.

Jak upozorňuje deník The Guardian, k incidentu došlo v době, kdy Ukrajina zintenzivnila útočné akce a spekuluje se o tom, že už možná zahájila očekávaný protiútok (psali jsme zde). Poškození Kachovské přehrady doprovázené masivní evakuací obyvatel by mohlo ukrajinské plány narušit.

„Účel je zřejmý: vytvořit nepřekonatelné překážky na cestě postupující (ukrajinské armády)… zpomalit spravedlivé finále války,“ uvedl na twitteru poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

Hrozba pro Záporožskou elektrárnu?

Dopady útoku na Kachovskou přehradu mohou být dalekosáhlé.

Kachovská přehrada, která je poslední umělou nádrží v kaskádě na Dněpru, zásobuje pitnou vodou jih Ukrajiny i okupovaný poloostrov Krym. Důležitou roli hraje i v zavlažování v zemědělství.

Klíčová je také pro chladicí systém zmíněné Záporožské jaderné elektrárny čili největší jaderné elektrárny v Evropě. Krátce po protržení přehrady se proto začaly objevovat obavy o bezpečnost elektrárny.

Odpovědi na nejdůležitější otázky:

Protržení Kachovské přehrady ohrožuje desítky tisíc lidí, na evakuaci dostaly jen několik hodin. Událost ale představuje i bezpečnostní a zásobovací problém. Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky.

Ukrajinský správce atomových elektráren Enerhoatom připustil, že poškození přehrady „může mít negativní důsledky“ pro Záporožskou jadernou elektrárnu.

Rychle klesající hladina přehrady podle Enerhoatomu představuje „další hrozbu pro dočasně okupovanou Záporožskou jadernou elektrárnu“. Chladicí jezírka elektrárny jsou ale v současné době plná a „situace je pod kontrolou“.

Také jaderná fyzička Dana Drábová se domnívá, že by zničení přehrady „nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny“.

„Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno z velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci,“ uvedla na twitteru v reakci na úterní zprávy.

Reklama

Doporučované