Hlavní obsah

„O ničem nevíme.“ Kyjev popírá ruské zprávy o zahájení protiofenzivy

Foto: Facebook.com/GeneralStaff.ua, Seznam Zprávy

Domnívám se, že jsme na to dnes připraveni, řekl k ofenzivě proti Rusku v minulém týdnu ukrajinský prezident Zelenskyj. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina podle ruských zdrojů v neděli zahájila dlouho očekávanou ofenzivu proti ruské agresi. Ukrajinský generální štáb tvrdí, že žádné takové informace nemá. Kyjev dlouhodobě vyzývá k „informačnímu klidu“ ohledně svých operací.

Článek

Ruské zdroje v noci na pondělí uvedly, že Ukrajina v neděli nad ránem zahájila chystanou protiofenzivu na znovudobytí okupovaných oblastí. K útoku podle Rusů došlo na pěti úsecích fronty, a to v Doněcké oblasti.

S odkazem na ruské ministerstvo obrany o tom informovala ruská média. Podle nich Ukrajina neuspěla ve snaze prolomit ruskou obranu a přišla o více než 250 mužů.

Zda ukrajinská armáda opravdu zahájila dlouho očekávanou ofenzivu, ovšem zůstává nejasné. Ruští vojenští bloggeři podle serveru The Guardian tvrdí, že ukrajinským silám se podařil přinejmenším jeden průlom v Donecké oblasti.

Zprávy o zahájení protiútoku, které přicházejí z Ruska, dosud nebylo možné nezávisle ověřit, konstatovala agentura Reuters. Ukrajina je zatím nekomentovala. Zdá se ale, že jejich pravdivost nepřímo zpochybnila.

Ukrajinské Centrum strategické komunikace a informační bezpečnosti v pondělí ráno varovalo před šířením fake news z Ruska, které údajně spolu s chystaným protiútokem nabírá na obrátkách.

Video: Rusové ukázali, jak „odrazili ukrajinskou ofenzivu“

Ruská armáda zveřejnila záběry, jak její obrana údajně systematicky ničí nepřátelské útočné jednotky, které byly součástí ukrajinské ofenzivy.

„S cílem demoralizovat Ukrajince a uvést společnost (včetně vlastního obyvatelstva) v omyl budou ruští propagandisté šířit nepravdivé informace o protiofenzivě, jejím směru a ztrátách ukrajinských vojsk. A to i v případě, že k žádné protiofenzivě nedojde,“ uvádí centrum na telegramu.

Podle něj mají Rusové připraveny snímky a videa, kterými se budou snažit svým tvrzením přidat na věrohodnosti. Skrze záběry staršího data budou chtít údajně šířit nepravdivé zprávy o poškozené technice, padlých i zajatcích.

„Žádnou takovou informaci nemáme, nekomentujeme žádné druhy falešných zpráv,“ reagoval mluvčí ukrajinského generálního štábu na otázku agentury Reuters k protiofenzivě.

Ani ve svém pravidelném ranním hlášení o situaci na frontě se štáb k informacím přicházejícím z Ruska nevyjádřil. Informoval pouze o 29 ozbrojených střetech v Luhanské a Doněcké oblasti a 15 náletech na nepřátelské jednotky po celé zemi.

„Slova jsou zbytečná“

Na druhou stranu lze ale těžko očekávat, že by Kyjev o svých plánech detailněji veřejně hovořil. Dlouhodobě vyzývá ke „klidu v informačním prostoru“ a mlčení ohledně chystaných operací na znovudobytí Ruskem zabraných území.

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov v neděli na twitteru citoval skladbu Enjoy the Silence od Depeche Mode. „Slova jsou velmi zbytečná, mohou jen uškodit,“ napsal.

Video, kterým svůj twitterový příspěvek doplnil, pochází z dílny ukrajinského ministerstva obrany a hlásí, že Ukrajina zahájení protiofenzivy neoznámí. Podle ukrajinských médií se video v neděli zničehonic objevilo na několika televizních stanicích na Ruskem okupovaném Krymu, neboť se někomu podařilo nabourat jejich vysílání.

Rusko mluví o těžkých ztrátách

Moskva tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj do útoku, jenž směřoval na jižní část Doněcké oblasti, nasadil šest mechanizovaných a dva tankové prapory. Cílem bylo prolomit obranu v místě, jež považuje za nejzranitelnější.

„Ruské ozbrojené síly v Krasnolimanském směru způsobily těžké ztráty jednotkám tří brigád Ozbrojených sil Ukrajiny a donutily jejich personál rozptýlit se lesem,“ napsala RIA Novosti. Jako zdroj cituje podplukovníka Alexandera Savčuka, vedoucího tiskového střediska skupiny Střed.

„Nepřítel nedosáhl svých cílů, neměl úspěch,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Dodalo, že Ukrajinci ztratili 16 tanků, tři bojová vozidla pěchoty a 21 bojových obrněných vozidel.

V oblasti byl podle Moskvy v době útoku i náčelník ruského generálního štábu Valerij Gerasimov, který se nacházel na jednom z předsunutých velitelských stanovišť.

Foto: RIA Novosti

Hlavní článek agentury Ria Novosti v noci na pondělí.

Rusové prostřednictvím své tiskové agentury tvrdí, že „jeden ze směrů úderu se nazývá Záporožská oblast s cílem dosáhnout pobřeží Azovského moře, aby se prořízl pozemní koridor na Krym“. Intenzivnější boje v tomto regionu hlásí i ruští vojenští bloggeři.

Zakladatel ruské žoldnéřské Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin pak informoval o tom, že Ukrajinci dobyli jednu vesnici nedaleko Bachmutu, což označil za „potupu“ pro ruskou armádu. Na dobytí města a jeho okolí vagnerovci pracovali několik měsíců. Prigožinova prohlášení ale bývají často nepřesná.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle agentury TASS oznámil, že úřad ruského prezidenta se k situaci na frontě vyjadřovat nebude. Odkázal na sdělení ministerstva obrany.

O tom, že Ukrajina plánuje mohutnou protiofenzivu s cílem získat zpět území okupovaná Ruskem, se hovoří mnoho měsíců.

Víru, že je k ní země připravena, konstatoval i Zelenskyj. „Domnívám se, že jsme na to dnes připraveni,“ uvedl minulý týden pro Wall Street Journal.

Reklama

Doporučované