Hlavní obsah

Australané tvrdí, že objevili loď Jamese Cooka. Prý se mýlí

Bez komentáře: Replika slavné lodi a záběry z výzkumu.Video: Australian National Maritime Museum, AP, Youtube.com

 

Reklama

Australští archeologové oznámili, že u pobřeží USA nalezli vrak lodě Endeavour, na které slavný britský objevitel James Cook doplul až k nezmapované Austrálii. Američtí kolegové jejich tvrzení zpochybňují.

Článek

Slavné plavidlo leží podle odborníků v Newportském zálivu u pobřeží státu Rhode Island na východě USA. Hledaní začalo už před 22 lety, kdy australští a američtí archeologové vytipovali v oblasti o rozloze pěti čtverečních kilometrů několik vraků; měl mezi nimi být i Endeavour.

Australské Národní námořní muzeum (ANMM) ve čtvrtek uvedlo, že jeho pracovníci slavnou loď nalezli, píše agentura AP. Šéf muzea Kevin Sumption prozradil, že experti porovnali konstrukční detaily a zbylé tvary ze dna moře s těmi, které byly na původních plánech.

„Jsem spokojen, že se jedná o místo posledního odpočinku jednoho z nejdůležitějších a nejspornějších plavidel v námořní historii Austrálie,“ řekl Sumption a dodal: „Na základě archivních a archeologických důkazů jsem přesvědčen, že je to Endeavour,“ cituje ho britská stanice BBC.

Z plavidla zůstalo jen asi 15 % a archeologové se nyní soustředí na to, co lze udělat pro jeho ochranu a další uchování, řekl Sumption.

Tvrzení obratem zpochybnil Námořní archeologický projekt na Rhode Islandu (RIMAP), který je hlavním partnerem pátrání. V prohlášení, na nějž upozornil deník The Sydney Morning Herald, stojí, že zůstává „mnoho nezodpovězených otázek“.

„To, co zkoumáme v místě ztroskotání, nasvědčuje tomu, že by to mohl být Endeavour, ale prozatím neexistují žádné nezpochybnitelné údaje, které by dokazovaly, že jde o ikonické plavidlo. Stále existuje mnoho nezodpovězených otázek, které by mohly takovou identifikaci zvrátit,“ napsala šéfka projektu RIMAP Kathy Abbasová.

Ředitelka zároveň dodala, že „až bude jejich studie hotová, organizace zveřejní odbornou a ověřenou zprávu na svých webových stránkách“ a „její závěry budou založeny na řádném vědeckém procesu, nikoli na australských emocích nebo politice“.

Narážela tak na skutečnost, že oznámení o nálezu přišlo jen několik dní po oslavách Dne Austrálie, který se slaví 26. ledna. Tímto státním svátkem si Australané připomínají založení první australské osady trvale obývané Evropany před více než 230 roky.

Loď byla spuštěna na vodu v roce 1764 jako Earl of Pembroke, později byla přejmenována na své slavnější jméno HMS Endeavour. Plavidlo proslavil kapitán Cook, který v letech 1769 až 1771 mapoval neprozkoumanou oblast jižního Pacifiku, Nový Zéland a Austrálii. Je považován za ústřední postavu v historii objevování a osidlování australského kontinentu.

Endeavour byl později prodán do USA a přejmenován na Lord Sandwich 2. Loď během americké revoluce za nezávislost sloužila jako transportní loď. Později byla potopena spolu s dalšími dvanácti loděmi u východního pobřeží USA.

Pro Austrálii je tato loď – spolu s jejím kapitánem – ikonická. Na palubě lodi byl kreslíř, který zaznamenal více než 900 obrazů z cesty. Vědci uvádějí, že z této výpravy pocházejí první zobrazení tehdejšího života v Austrálii.

Výprava a samotný Cook mají ale své odpůrce. Založení první australské osady trvale obývané Evropany 26. ledna 1788 vnímají jako začátek bělošské kolonizace Austrálie a útlaku původního obyvatelstva. Jak již bylo řečeno, země toto datum slaví jako Den Austrálie.

Původní obyvatelstvo 26. leden označuje za Den invaze a požaduje, aby se státní svátek slavil jindy.

Reklama

Doporučované