Hlavní obsah

„Není cesty zpět.“ Oceány už se extrémně oteplily, tvrdí studie

Foto: Profimedia.cz

Od teplotního přelomu v roce 2014 se podle výzkumného týmu situace dále zhoršuje, extrémně vysoké teploty se v roce 2019 vyskytly na 57 % hladiny oceánů.

Reklama

Zatímco před sto lety byly vysoké teplotní výkyvy hladiny oceánu spíše výjimkou, dnes se staly běžnou normou. Může to ohrozit nejen život v oceánech, jak ho známe, ale i způsob života lidí.

Článek

Extrémně vysoké teploty oceánu se po roce 2014 staly „novou normou“. Podle amerických vědců z oceánografického institutu Monterey Bay Aquarium Research Institute se změny „již nedají zvrátit“, informují v nově publikované studii.

Vědci sledovali teploty hladiny oceánu po dobu 150 let. Uvádí, že právě od roku 2014 se poprvé v historii extrémně vysoké teploty vyskytovaly ve světovém oceánu víc než polovinu času. V dalších letech už se to nezměnilo, proto výzkumníci mluví o bodu, z něhož není návratu.

Aby definovali extrémně vysokou teplotu, sledovali data z let 1870 až 1919, na základě toho určili 2 procenta těch nejvyšších teplot. Následně zkoumali, jak často a jak velká část oceánu tuto hranici překonala v posledních letech.

Od přelomu v roce 2014 se podle výzkumného týmu situace dále zhoršuje. V roce 2019 se hladina oceánu extrémně ohřála až na 57 procentech povrchu, informuje britský server The Guardian.

„Měřením těchto extrémů ukazujeme, že klimatická změna není něčím nejistým. Ani se to netýká pouze budoucnosti. Jedná se o historickou skutečnost, která už se děje,“ uvádí vedoucí výzkumu a ekolog Kyle van Houtan. „Extrémní klimatická změna je tu a týká se oceánu. Ten je základem veškerého života na Zemi,“ dodává.

Studie varuje, že k extrémnímu oteplení mořské hladiny dochází na východním pobřeží Spojených států amerických a Kanady, v Somálsku, Indonésii a na norském pobřeží. V určitých částech světa jsou teploty mořské hladiny extrémní až 90 procent času.

Vědecký tým ekologů tak chce poukázat na provázanost extrémních teplot s fungováním podmořského ekosystému, zvlášť ohrožené jsou korálové útesy, mořská tráva a chaluhy. Vliv ale budou mít i na lidskou populaci.

„Změna struktury a fungování ekosystému ohrožuje na životě lidské komunity – možnost zdravě a udržitelně rybařit a chránit se v nízko položených pobřežních oblastech před extrémními povětrnostními jevy,“ cituje van Houtanova slova americká CBS.

Reklama

Doporučované