Hlavní obsah

Austrálie odstartovala obtížnou misi na záchranu výzkumníka z Antarktidy

Foto: Australian Antarctic Program

Ledoborec RSV Nuyina, který vyrazil na záchrannou misi na Antarktidu.

Reklama

Zdravotní stav australského expedičního pracovníka na základně na Antarktidě se zhoršil natolik, že musely australské úřady zahájit okamžitou evakuační akci. Kvůli drsnému počasí místo letounu vyslaly ledoborec.

Článek

Austrálie zahájila neodkladnou operaci na záchranu svého výzkumníka, který pracuje na vzdálené základně Casey na Antarktidě, po tom, co se zhoršily jeho zdravotní obtíže.

Na evakuační misi v minulém týdnu z Tasmánie vypravila ledoborec RSV Nuyina. Informoval o tom Australský antarktický program (AAP). Tisíce kilometrů dlouhá cesta na základnu by měla plavidlu trvat několik dní.

„Úkolem ledoborce bude vyzvednout člena australské expedice, který nutně potřebuje specializovanou lékařskou péči,“ uvedl AAP. Bližší informace o jeho zdravotním stavu ovšem neprozradil.

Vzdušnou operaci musely australské úřady vyloučit kvůli drsným podmínkám, které v oblasti panují. „Příprava ledoborce na záchrannou akci trvala několik týdnů,“ uvedla AAP. Během nich byl Nuyina vybaven například vrtulníky potřebnými k evakuaci.

Stanice BBC upozorňuje, že evakuace z Antarktidy, která patří mezi nejnehostinnější kouty planety, jsou velmi složité, nebezpečné a nákladné. Často vyžadují spolupráci na mezinárodní úrovni. Jestli o ni Austrálie požádala, není známo.

Přečtěte si

Už měsíce je množství mořského ledu obklopujícího zamrzlý kontinent na historickém minimu. Antarktida přitom na rozdíl od Arktidy donedávna úbytkem mořského ledu netrpěla. Vědci se obávají, že dochází ke změně režimu.

Výzkumná stanice Casey je jednou ze tří stálých antarktických stanic, kterou provozuje AAP. Leží 3443 kilometrů od města Hobart, které se nachází na území australského ostrovního státu Tasmánie.

V létě základnu obývá okolo 150 expedičních pracovníků. Během zimy, která na jižní polokouli končí tento měsíc, se výzkum kvůli drsným podmínkám provádí v minimální míře. A na základně tak žije pouhých 15 až 20 lidí

Austrálie požaduje, aby všichni výzkumníci před odjezdem na Antarktidu podstoupili zevrubnou lékařskou prohlídku. Zdravotnická zařízení na australských antarktických stanicích jsou omezená, často mají pouze jednoho či dva vyškolené lékaře, uvádí deník The Guardian.

„Zdraví našich lidí je naší nejvyšší prioritou,“ uvedl pro BBC mluvčí AAP. „Expediční pracovník potřebuje odborné lékařské vyšetření a péči v Austrálii kvůli rozvíjejícím se zdravotním potížím,“ sdělil.

„Rodina výzkumníka je o situaci plně informována. Všichni ostatní pracovníci na stanicích jsou v pořádku a v bezpečí,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované