Hlavní obsah

Už i u Antarktidy mizí led. Vědci se bojí, že „bod zlomu“ je tady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Panoramix360, Shutterstock.com

Ve vodách Antarktidy pluje podezřele málo ledu.

Reklama

Už měsíce je množství mořského ledu obklopujícího zamrzlý kontinent na historickém minimu. Antarktida přitom na rozdíl od Arktidy donedávna úbytkem mořského ledu netrpěla. Vědci se obávají, že dochází ke změně režimu.

Článek

„Každý jeden den v tomto roce jsme viděli podprůměrné množství ledu. Ve skutečnosti jsme zaznamenali dokonce nejmenší množství ledu za celou dobu satelitního pozorování, což bylo zarážející, protože naposledy byl rekord zlomen jen rok zpátky,“ říká klimatolog z Princeton University a výzkumník amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA) Zachary Labe v článku serveru Wired věnovaném tématu malého množství mořského ledu v okolí Antarktidy.

Zachary Labe na kritickou situaci s mořským ledem u Antarktidy opakovaně upozorňuje i na svém webu nebo na sociálních sítích, kde sdílel například následující vizualizaci odchylky letošního roku od dlouhodobého průměru.

Graf ukazuje tzv. anomálii, čímž se myslí odchylka v ploše pokryté mořským ledem od průměru z období začínajícího rokem 1979 (začátek satelitních měření). Vše nad šedou čárou je nadprůměrné, vše pod ní podprůměrné:

Situace vyvolává obavy, že rekordně nízké množství ledu v okolí zamrzlého kontinentu může být příznakem toho, že Antarktida prochází „změnou režimu“ či „bodem zlomu“, což by mohlo mít vážné důsledky.

„Někteří z nás už začínají spekulovat, že to tak možná je, že se změnila variabilita mořského ledu v Antarktidě,“ řekl k tomu pro Wired klimatolog Ted Maksym z Oceánografického institutu Woods Hole a dodal, že možná budeme tato minima pozorovat ještě „nějakou dobu“. Jestli bude následovat návrat k normálu, nebo rekordní minima, bude Maksym prý sledovat „se zatajeným dechem“.

Mořský led je označení pro zmrzlou mořskou vodu, která plave na hladině. Jeho roztání tedy přímo nepřispívá zvyšování hladiny oceánů. Může ale například ohrozit stabilitu šelfových, a tedy i pevninských ledovců či působit problémy s mořskými proudy a biologickou rozmanitost.

Množství mořského ledu se v rámci ročního cyklu vyvíjí velmi dynamicky. Momentálně u Antarktidy přichází zima a ledu postupně přibývá, ve srovnání se stejným obdobím předešlých let však velmi pomalu. „Vypadá to na slabou zimu. Slabá zima obyčejně znamená brzké tání a tím se zvyšuje pravděpodobnost, že příští léto bude zase rekordní minimum ledu,“ řekl k tomu další klimatolog a specialista na Antarktidu Ryan Fogt z americké Ohio University.

Dlouhotrvající malé množství mořského ledu v okolí Antarktidy znervózňuje vědce i proto, že tam k něčemu podobnému ještě relativně nedávno vůbec nedocházelo. V Antarktidě totiž na rozdíl od Arktidy průměrné množství mořského ledu od roku 1979 lehce stoupalo, a v polovině minulé dekády dokonce dosahovalo rekordně vysokých hodnot.

Reklama

Doporučované