Hlavní obsah

BBC: Známý whistleblower Boeingu byl nalezen mrtvý

Foto: Robin Guess, Shutterstock.com

Boeingu aerolinek Alaska Airlines za letu upadla část trupu. Ilustrační fotografie.

Reklama

John Barnett pracoval ve společnosti Boeing 32 let. Známým se stal až po svém odchodu do důchodu, kdy redakci BBC řekl, že montážní proces u letadel je podle něj uspěchaný. V 62 letech ho našli mrtvého.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V USA byl nalezen mrtvý John Barnett, bývalý zaměstnanec společnosti Boeing, který byl známý svými pochybnostmi o výrobních standardech firmy. Pracoval pro ni přitom 32 let až do svého odchodu do důchodu v roce 2017. Bylo mu 62 let.

Několik dní před svou smrtí podával svědectví v rámci žaloby proti společnosti, jež se týkala whistleblowerů, píše BBC. Zprávu o úmrtí webu potvrdil koroner okresu Charleston. Uvedl prý, že dvaašedesátiletý muž zemřel 9. března na následky zranění, které si „přivodil sám“, a že případ vyšetřuje policie.

Společnost Boeing uvedla, že ji zpráva o Barnettově úmrtí zarmoutila.

V roce 2019 Barnett řekl BBC, že pracovníci Boeingu pod tlakem záměrně montovali do letadel na výrobní lince nekvalitní díly. Uvedl také, že odhalil závažné problémy s kyslíkovými systémy, které mohly znamenat, že jedna ze čtyř dýchacích masek by v případě nouze nefungovala. Montážní proces byl podle něj uspěchaný, což společnost popřela.

Reklama

Doporučované