Hlavní obsah

Během ruských útoků na východě Ukrajiny zemřelo nejméně osm lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Oleksii Synelnykov, Shutterstock.com

Během útoků došlo k poškození infrastruktury, těžké škody byly způsobeny na železnicích. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

V noci provedlo Rusko raketový útok na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Mezi mrtvými jsou i dvě děti.

Článek

V noci na pátek zaútočilo Rusko raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zemřelo nejméně osm lidí, dalších 29 bylo zraněno. O útoku informoval na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

„Těžká noc a ráno. Oblast má za sebou další masivní útok,“ uvedl Lysak. Během noci sestřelila ukrajinská protivzdušná obrana dvě rakety, dalších devět zastavila ráno. Patnáct středně zraněných je hlášeno v Dnipru, tři zranění jsou v Kryvém Rihu. V Synelnykove, ležícím na jihovýchod od Dnipra, utrpěli zranění tři lidé. Mezi osmi mrtvými jsou dvě děti.

V Dnipru rakety poškodily obytnou budovu a dva objekty infrastruktury, v Synelnykove došlo k částečnému poškození čtyř domů. Škody hlásí také Pavlohrad, v celé Dněpropetrovské oblasti byla rozsáhle poničena železniční infrastruktura. Ukrajinské dráhy informovaly, že cílem útoků se styl jejich civilní objekty. „Někteří železničáři utrpěli zranění, záchranáři jim poskytují pomoc,“ uvedly ddráhy. Informace o případných obětech upřesní. Zastaven byl provoz na nádraží v Dnipru, nejezdí zde dálkové ani příměstské vlaky.

Na Dněpropetrovskou oblast útočili Rusové i ve čtvrtek. Večer napadlo těžké dělostřelectvo Nikopol, v noci došlo k ostřelování v Marhanci, kde byly poškozeny dva domy.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj znovu apeloval na spojence, aby zemi poskytli systémy protivzdušné obrany. Na svém telegramu napsal: „Každý politický představitel, který pomáhá přesvědčit naše partnery, že systémy protivzdušné obrany by nyní neměly být rozmístěny ve skladech, ale ve městech a obcích, které jsou napadány teroristy, každý … zachraňuje životy“.

Reklama

Doporučované