Hlavní obsah

Běloruské služby podle skupiny ByPol plánují poslat migranty na polskou hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Cedule se zákazem vstupu do Bělověžského pralesa na polsko-běloruské hranici.

Zpráva organizace ByPol, která sdružuje bývalé představitele běloruských silových struktur, hovoří o skupině čítající 700 až 800 lidí, kteří by se měli pokusit o překonání hranice členské země Evropské unie.

Článek

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské síly plánují organizovaně poslat na hranici s Polskem stovky migrantů najednou. Na svých internetových stránkách na to upozorňuje organizace ByPol.

Ta ve své zprávě uvádí, že 700 až 800 lidí je nyní sváženo na stanoviště na běloruském území u hranic s Polskem. Podle ByPolu je tam v noci z Minsku dopravují v autech s civilními poznávacími značkami příslušníci pohotovostních pořádkových jednotek OMON a rozdělují je na skupiny po 25 či 30 lidech. Mezi migranty jsou ženy a většinou jde o muslimy, kteří mají příbuzné ve Varšavě, Berlíně nebo Bruselu, uvádí ByPol.

Členové OMON prý mají zakázáno je obírat o peníze, protože část peněz za cestu k polské hranici tito lidé už zaplatili. Někteří z nich prý mají u sebe navigace a techniku nakoupenou v Minsku. Každá skupina běženců má podle ByPolu svého vedoucího, který je v kontaktu se zástupci OMON nebo běloruské pohraniční stráže.

ByPol také píše, že byly zaznamenány případy, kdy se příslušníci OMON v civilním oblečení podíleli na „průlomu“ hranice a střetech s polskými pohraničníky. Příslušníky těchto pořádkových oddílů určené k nasazení u běloruských hranic podle ByPolu cvičí žoldnéři z ruské Vagnerovy skupiny. Vagnerovci se do Běloruska přesunuli loni v létě po svém neúspěšném pokusu o ozbrojenou vzpouru vůči ruskému velení.

Polsko a ostatní země EU sousedící s Běloruskem obviňují režim autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že už několik let lidi z krizových oblastí do Běloruska přiváží záměrně a využívá je jako zbraň v hybridní válce proti Západu. Krize na bělorusko-polské hranici eskalovala především koncem roku 2021.

Doporučované