Hlavní obsah

Bělorusko pozvalo ruské vojáky. Obvinilo Ukrajinu z přípravy útoku

Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin a Alexandr Lukašenko při setkání v Petrohradě letos v červnu.

Reklama

Bělorusko a Rusko se dohodly na nasazení společné regionální skupiny vojenských sil. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko o tom informoval na pondělní schůzce o bezpečnostních otázkách v Minsku.

Článek

Minulý týden v ruském Petrohradě proběhl neformální summit některých států bývalého Sovětského svazu, kterého se zúčastnil i Alexandr Lukašenko. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi na něm jeho běloruský protějšek předal traktor k 70. narozeninám a po jednání se dvojice prý sešla také k soukromému rozhovoru mezi čtyřma očima.

„Vzhledem ke zhoršení situace na západních hranicích Svazového státu jsme se dohodli na nasazení regionální skupiny sil Ruské federace a Běloruské republiky,“ cituje běloruská agentura BelTA tamního lídra. „Je to v souladu s našimi dokumenty, ve kterých se píše, že pokud úroveň ohrožení dosáhne takové úrovně jako nyní, začneme používat skupinu sil Svazového státu.“

Svaz Ruska a Běloruska

Smlouvu o Svazovém státu podepsaly Běloruská republika a Ruská federace dne 8. prosince 1999. V jejím rámci si stanovily řadu důležitých směrů, z nichž jedním je třeba vytvoření společného hospodářského prostoru. Partnerství je podle webu běloruského prezidenta postaveno na principech suverenity a územní celistvosti států nebo odpovědného plnění mezinárodních závazků oběma stranami.

Základem dané skupiny jsou podle Lukašenka běloruské ozbrojené síly Běloruské republiky a její formování už začalo. „Probíhá, myslím, už dva dny. Vydal jsem rozkaz k zahájení jejího formování,“ přiblížil dále aktuální situaci běloruský vůdce. Do země by tak měli přijít ruští vojáci.

Lukašenko však poznamenal, že Rusko se nyní nemůže zabývat dalším konfliktem. „To poslední, co potřebují, je další konflikt. Víte, že mají dost problémů. Proto bychom neměli očekávat velký počet ozbrojených sil Ruské federace. Bude to ale více než tisíc lidí,“ prohlásil směrem k osazenstvu pondělní bezpečnostní schůzky.

„Prosím, připravte se na to, že tyto lidi brzy přijmete a podle našeho plánu je v případě potřeby ubytujete. Aniž byste to přeháněli, zachovejte klid,“ instruoval běloruský lídr tamního ministra obrany.

Během schůzky také stihl varovat Ukrajinu před možným úderem na Bělorusko. Úkolem číslo jedna pro běloruskou armádu je prý podniknout všechny nezbytné kroky k tomu, aby zabránila vypuknutí války přímo v zemi.

„Již jsem informoval, že Ukrajina nejenže zvažuje, ale rovnou plánuje údery na území Běloruska. Ukrajinci to samozřejmě absolutně nepotřebují. Proč by potřebovali otevírat druhou frontu na naší jižní hranici, která je jejich hranicí severní? Z vojenského hlediska je to šílenství,“ pronesl běloruský lídr.

Ukrajinci podle něj mají být pouze loutkami „svých patronů“, kteří chtějí Bělorusko zatáhnout do války a vypořádat se s ním i s Ruskem jednou ranou. Z přípravy útoku Minsk sousední zemi obvinil už o víkendu a předvolal si kvůli tomu ukrajinského velvyslance.

Ukrajina se probudila do rána plného bomb

Ukrajinská rozvědka tvrdí, že Lukašenko v poslední době čelí tlaku Vladimira Putina, aby Bělorusko přímo vstoupilo do války. Podrobnosti jsme psali zde.

Ukrajina momentálně čelí ruským raketovým útokům, které neminuly ani hlavní město země, Kyjev. Ozbrojený konflikt zuří na východě Evropy již necelých 8 měsíců.

Reklama

Doporučované