Hlavní obsah

Bez vakcíny neplacené volno, pak vyhazov. Google nařizuje povinné očkování

Foto: Profimedia.cz

„Každý, kdo vstupuje do budovy Googlu, musí být plně naočkován,“ informovala společnost Google zaměstnance.

Reklama

Internetový gigant bude požadovat od svých zaměstnanců očkování proti covidu-19. Ti, kteří vakcinaci odmítnou, mohou přijít o práci.

Článek

Společnost Google bude od svých amerických zaměstnanců vyžadovat očkování proti covidu-19. Pokud ti tak neučiní do 18. ledna příštího roku, přijdou o peníze, či dokonce bude ukončen jejich pracovní poměr. Vedení společnosti se takto vyjádřilo v memorandu zaslaném zaměstnancům, píše web CNBC.

Zaměstnancům bylo sděleno, aby prokázali svou vakcinaci do 3. prosince, nebo aby zažádali o výjimku z náboženských či zdravotních důvodů. Společnost bude po tomto datu kontaktovat každého, kdo tak neučinil, či mu nebyla výjimka uznána. Dotyčného poté čeká 30 dní placeného administrativního volna, po němž bude následovat osobní neplacené volno na dobu až šesti měsíců, které může následně vyústit v ukončení pracovního poměru.

Google tak reaguje na nařízení vlády Joea Bidena, která uložila společnostem se 100 a více zaměstnanci zajistit, aby jejich pracovníci byli naočkováni či pravidelně testováni, a to právě do 18. ledna.

V memorandu mimo jiné stojí: „Každý, kdo vstupuje do budovy Googlu, musí být plně naočkován (…) a časté testování není přípustná alternativa k vakcinaci.“ Společnost se tak připojila k dalším americkým technologickým gigantům, jako jsou například Uber či Facebook, kteří vyžadují po zaměstnancích očkování.

Mluvčí Googlu zmínil v prohlášení důležitost očkování: „Naše požadavky na vakcinaci jsou jedním ze způsobů, jak udržet naše pracovníky v bezpečí a naše služby v provozu.“ Google, na rozdíl od mnoha dalších technologických společností, klade důraz na návrat svých zaměstnanců zpět do kanceláří. Nynější závažná epidemická situace nedovoluje vedení nařídit v lednu návrat do pracoven, avšak zaměstnancům bylo doporučeno se vrátit a znovu shledat s kolegy, hned jak to podmínky dovolí.

Část zaměstnanců se proti povinné vakcinaci vymezila. Několik stovek jich podepsalo manifest, který poukazuje mimo jiné na svobodu volby a vyzývá vedení ke stažení a přepracování vydaných nařízení.

Reklama

Související témata:

Doporučované