Hlavní obsah

Běžecká legenda obětí podvodu. Boltovi zmizelo z účtu téměř 13 milionů dolarů

Foto: Profimedia.cz

Jamajský sprinter Usain Bolt na snímku ze září 2022. S atletikou skončil v roce 2017.

Reklama

Jamajský sprinter Usain Bolt přišel v přepočtu o více než 280 milionů korun. Peníze, které měl uložené u jamajské investiční společnosti, zpronevěřil tamní manažer pro vztahy s klienty.

Článek

Právníci hvězdného sprintera Usaina Bolta oznámili, že sportovci z účtu u jamajské soukromé investiční společnosti zmizelo více než 12,7 milionu dolarů (zhruba 280 milionů korun). Jeho zůstatek se jednoho dne „nevysvětlitelně snížil“ na pouhých 12 000 dolarů (přibližně 265 tisíc korun).

Jamajské orgány činné v trestním řízení byly 11. ledna upozorněny na údajný podvod ve společnosti Stocks & Securities Ltd (SSL). Zasáhl několik účtů. Mimo jiné ten, který patří osminásobnému olympijskému vítězi Usainovi Boltovi, uvedl pro CNN ředitel jamajské divize pro finanční vyšetřování Selvin Hay. Ta spolu s jamajskou policií nyní společnost vyšetřuje.

Boltův právník Linton Gordon agentuře Reuters sdělil, že sportovec bude nyní usilovat o to, aby získal všech 12,7 milionu dolarů zpět. Pohrozil, že pokud jeho klient peníze nedostane zpátky do osmi dnů, případ poženou k Nejvyššímu soudu v Kingstonu (hlavním městě Jamajky, pozn. red.).

Boltův manažer Nugent Walker dříve deníku The Gleaner sdělil, že bývalý sprinter má u společnosti investice již více než deset let. Účet má být součástí Boltových důchodových a celoživotních úspor.

„Je to nepříjemná zpráva pro každého,“ uvedl ve středu Gordon. „A rozhodně pro Bolta, který si tento účet založil jako součást svého soukromého důchodu,“ dodal.

Kde skončil a co dělá Usain Bolt

V historii bylo jen málo sportovců jako jamajský atlet Usain Bolt. Málokdo dosáhl tolika úspěchů, vítězství a tak skvělých rekordů. A mimochodem, málokdo z podobných hvězd má i tak málo vroubků za špatné chování.

Jamajská komise pro finanční služby v úterý oznámila, že dočasně převzala řízení společnosti SSL. „Chápeme, že klienti netrpělivě čekají na další informace, a ujišťujeme vás, že celou záležitost pečlivě krok za krokem sledujeme a že naše klienty upozorníme na řešení, jakmile budou tyto informace k dispozici,“ uvedla společnost.

Výkonný ředitel komise pro finanční služby Everton McFarlane ve středu na tiskové konferenci uvedl, že podvodu se údajně dopustil manažer pro vztahy s klienty, který ve společnosti SSL působil.

„Pokud je komisi známo, k takovému podvodu ještě nikdy nedošlo,“ řekl McFarlane.

„Krádeže zaměstnanců jsou rizikem, kterému čelí všechny podniky, a je to riziko, které podniky z velké části, a zejména finanční instituce, berou velmi vážně… Domníváme se, že tento ohavný čin nepoctivého zaměstnance společnosti SSL a možná i jeho spolupracovníků nelze považovat za příznačný pro riziko celého odvětví,“ dodal.

Kvůli podvodu u SSL přišlo o miliony dolarů hned několik klientů, upozorňuje server Al-Džazíra.

Bolt skončil s atletikou v roce 2017 po zisku 11 zlatých medailí z mistrovství světa a osmi olympijských prvenstvích. Na olympiádě v Pekingu v roce 2008 dosáhl Bolt nových světových rekordů v běhu na 100 a 200 metrů. Jeho čas na „stovce“ navíc doposud nikdo nepřekonal.

Reklama

Doporučované