Hlavní obsah

Biden ostře kritizoval zásah konvoje v Gaze, Izrael přiznal vážnou chybu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter @POTUS

Americký prezident Joe Biden.

Reklama

Incident je podle šéfa Bílého domu tragédií, kterou musí Izrael rychle vyšetřit a vyvodit odpovědnost a závěry zveřejnit. Izraelská armáda v reakci na Bidenovo prohlášení slíbila, že okolnosti prošetří.

Článek

Americký prezident Joe Biden nebývale ostře zkritizoval pondělní izraelský zásah konvoje rozvážejícího potraviny v Pásmu Gazy, informovaly tiskové agentury. Prohlásil, že je „pobouřen a zdrcen“, a vyzval Izrael, aby rychle vyvodil odpovědnost za tento útok a napříště lépe chránil humanitární pracovníky. Šéf izraelské armády krátce předtím přiznal, že se vojsko dopustilo vážné chyby, která vedla k zabití sedmi humanitárních pracovníků.

Biden se zařadil mezi západní politiky, kteří odsoudili izraelskou armádu za zabití pracovníků charitativní organizace World Central Kitchen (WCK). Podle agentury AP volil ostřejší tón než při svých dřívějších kritických slovech na adresu Izraele, pro nějž je Washington klíčovým spojencem.

„Ještě tragičtější je, že to není ojedinělý incident. Tenhle konflikt je v nedávné historii nejhorší, co se zabitých humanitárních pracovníků týče,“ uvedl v prohlášení.

Náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi nedlouho před Bidenovou kritikou uvedl, že tragický omyl byl důsledkem špatné identifikace cíle ve složitých nočních podmínkách.

„Byla to chyba, která následovala po špatné identifikaci – v noci, během války, za velmi složitých okolností. Nemělo se to stát,“ prohlásil Halevi bez dalších podrobností.

Při útoku na konvoj zahynuli občané Austrálie, Británie a Polska a také Palestinci a člověk s občanstvím Spojených států a Kanady. Podle WCK byl konvoj zasažen ve chvíli, kdy opouštěl sklad v Dajr Balahu, kde vyložil více než 100 tun humanitární potravinové pomoci dopravené do Pásma Gazy po moři.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu uvedl, že úder byl tragický a neúmyslný, a izraelská armáda přislíbila nezávislé vyšetření okolností.

Reklama

Doporučované