Hlavní obsah

Izrael střílel na potravinový konvoj v Gaze, ukazují dokumenty OSN

Foto: Thomas White/UNRWA/X.com

Zasažený kamion UNRWA se zásobami.

Reklama

Konvoj měl do Pásma Gazy přivézt zásoby v době, kdy v severní části oblasti podle humanitárních organizací hrozí hladomor.

Článek

Izraelské síly 5. února údajně v Pásmu Gazy ostřelovaly zásobovací konvoj OSN. Vyplývá to z dokumentů poskytnutých OSN a z analýzy provedené americkou stanicí CNN. Konvoj měl dovézt potraviny do hladovějící části Gazy. Během útoku nebyl nikdo zraněn, ale velká část dodávek byla zničena.

Přesto konvoj požádal o povolení pokračovat přes izraelské kontrolní stanoviště, ale nedostal ho.

V reakci na útok se Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) rozhodl zastavit vysílání konvojů do severní části Gazy. Naposledy tam byla agentura schopna dodávat potraviny 23. ledna.

Izrael věc prošetřuje

OSN odhaduje, že na severu Gazy stále žije 300 000 lidí, kterým se dostává jen mizivé pomoci. Akutní podvýživa zde byla zjištěna již u 16,2 % dětí, což je podle organizace nad kritickou hranicí.

Konvoj tvořilo deset nákladních aut se zásobami a dvě obrněná vozidla označená logem OSN. Na cestu podle UNRWA vyrazil brzy ráno, aby předešel přepadení ze strany Palestinců zoufale shánějících potraviny. Vydal se prý trasou, kterou izraelská armáda (IDF) pro humanitární konvoje a evakuace vyčlenila. Agentura tvrdí, že cestu s Izraelem koordinovala.

Neútočte na Rafáh, varují všichni Izrael

Většina obyvatel Pásma Gazy utekla před bombardováním do hraničního města Rafáh. Teď se chystá Izrael udeřit i na něj.

Podle všeho na konvoj útočilo izraelské námořnictvo. CNN prostudovala satelitní snímky pořízené dvě hodiny po incidentu, na kterých jsou vidět tři izraelské raketové čluny jen několik kilometrů od pobřeží. Tyto čluny jsou od začátku války součástí pravidelného nasazení, jehož cílem je podle IDF provádět dohled a útočit na Gazu ze západu.

„Je opravdu těžké si představit, jak by to mohl být legální útok,“ komentovala incident pro CNN Janina Dillová, spoluředitelka Institutu pro etiku, právo a ozbrojené konflikty na Oxfordské univerzitě. „Minimálně to vypadá jako velmi závažné porušení mezinárodního humanitárního práva. Zda je to také trestné, pak závisí na otázkách úmyslu, což je něco, co musí být prokázáno u soudu.“

Izraelská armáda na otázky CNN nereagovala, už dříve ale oznámila, že incident prošetřuje.

Útoky hladovějících Palestinců

Opětovné zastavení dodávek pomoci do severní Gazy v úterý oznámil Světový potravinový program (WFP). Rozhodnutí nezmění, „dokud nebudou vytvořeny podmínky, které umožní bezpečnou distribuci“, cituje z prohlášení stanice CBC.

WFP reaguje na napadení svých konvojů hladovějícími Palestinci. V neděli i v pondělí po dodávkách stříleli, lidé rozebírali zboží a zbili jednoho řidiče.

Kromě špatné bezpečnosti humanitární organizace narážejí při dodávkách do Gazy i na špatné financování. V důsledku pokračující války jsou některé cesty také neprůjezdné, protože jsou na nich trosky a krátery.

Nestrádá ale jen sever Pásma Gazy, ale i čím dál nebezpečnější jih, kde v posledních několika týdnech Izrael zahájil intenzivní letecké bombardování Rafáhu, nejjižnější části Pásma, kam uprchla většina obyvatel regionu. Izrael tam plánuje také zintenzivnit pozemní operace, což by mohlo krizi ještě prohloubit.

Izrael zahájil invazi do Pásma Gazy s cílem zničit palestinské teroristické hnutí Hamás, které při útoku na Izrael 7. října loňského roku zabilo přes 1100 lidí. V Pásmu Gazy dál zůstávají lidé unesení Hamásem. V důsledku invaze pak podle Hamásem kontrolovaných úřadů zahynulo asi 30 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované