Hlavní obsah

Biden po 24 ničivých tornádech vyhlásil v Kentucky stav katastrofy

Stát Kentucky zasáhlo v noci na sobotu nejméně 24 tornád.Video: twitter.com/mitchell_knight, AP

 

Reklama

V americkém státě Kentucky platí po víkendovém řádění více než dvou desítek tornád stav katastrofy. Zničující živly si vyžádaly desítky životů.

Článek

Americký prezident Joe Biden v neděli pozdě večer místního času (dnes ráno SEČ) vyhlásil stav katastrofy pro stát Kentucky, který zasáhla tornáda. Díky tomuto kroku má stát nárok na další federální podporu, informovala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení Bílého domu.

Série tornád, kterých bylo zřejmě až 24, udeřila v noci z pátku na sobotu a v Kentucky si vyžádala desítky životů. Další oběti hlásí okolní státy Illinois, Tennessee, Arkansas a Missouri. Nejsilnější vír zdevastoval území v délce 365 kilometrů.

„Míra devastace se nepodobá ničemu, co jsem kdy viděl,“ uvedl v rozhovoru s lokální televizní stanicí WLKY guvernér státu Kentucky Andy Beshear, který již o víkendu vyhlásil nouzový stav a mobilizoval Národní gardu. Guvernér katastrofu označil za nejničivější údery tornád v historii Kentucky.

Počet zemřelých v Kentucky nakonec může být nižší než 80, jak Beshear odhadoval v sobotu, napsala agentura AP. V městečku Mayfield, kde tornádo srovnalo se zemí továrnu vyrábějící svíčky, se totiž podařilo najít celkem 90 ze 110 zaměstnanců továrny. Oznámila to společnost, která výrobnu provozuje, s tím, že se pohřešuje osm lidí a osm lidí zemřelo. Úřady dříve informovaly, že se podařilo z trosek vyprostit 40 lidí a panovaly obavy, že zbytek zahynul. Nyní prohlášení společnosti prověřují.

„Mnoho zaměstnanců se shromáždilo v krytu, a když bouře skončila, továrnu opustili a šli domů. Bylo obtížné se s nimi spojit kvůli výpadkům elektřiny a telefonních linek. Doufáme, že se nám podaří najít i těch zbývajících osm,“ dodal mluvčí společnosti Bob Ferguson.

„Podle některých prvních zpráv mohlo být v továrně až 70 mrtvých. I jeden je příliš, ale děkujeme Bohu, že to číslo je mnohem, mnohem nižší,“ řekl Ferguson agentuře Reuters.

Federální pomoc pro Kentucky podle Bílého domu zahrnuje příspěvky na dočasné bydlení a opravy domu, půjčky na pokrytí nepojištěného majetku a další programy cílené na jedince či majitele podniků. Beshear o vyhlášení stavu katastrofy formálně požádal v neděli, Biden žádost ve stejný den obdržel a schválil. Již v sobotu prezident vyhlásil pro Kentucky stav nouze.

Reklama

Doporučované