Hlavní obsah

Bílý příliv na francouzském pobřeží. Moře vyplavilo dvě tuny kokainu

Foto: Profimedia.cz

Policejní jednotka se psem hlídkuje na pláži baterie Blankenese v Neville sur Mer na severozápadě Francie.

Reklama

Od minulého víkendu do středy 1. března byly na pobřeží Lamanšského průlivu nalezeny více než dvě tuny kokainu za téměř 150 milionů eur.

Článek

V neděli 26. února ráno lidé na plážích v severní části Lamanšského průlivu objevili několik pytlů obsahujících přibližně 850 kg kokainu. A ve středu narazili chodci na šest nových pytlů ve Vicq-sur-Mer. Tentokrát se podle zdroje blízkého vyšetřování případu jednalo o tunu a půl kokainu, celkem tedy o 2,3 tuny. Jedná se o historické množství, píše server Huffington Post.

Francouzské úřady v pátek varovaly před „narkoturistikou“ na pláži v Réville. Obyvatelé z přilehlých oblastí uvedli, že je pobřeží zavaleno neznámými lidmi v luxusních autech, kteří prohledávají písek.

Dosud bylo nalezeno několik vodotěsných balíčků ve vesnicích Neville-sur-mer, Omonville-la-Rogue a Reville, přičemž celková hodnota kokainu se odhaduje na 150 milionů eur (asi 3,5 miliardy korun).

Kokain

Alkaloid získávaný z keře kokainovníku pravého působí jako silný stimulant a lokální anestetikum. Způsobuje silnou euforii, stupňuje sebedůvěru a zlepšuje soustředění. Zároveň však může narušit sebekontrolu, objektivitu myšlení a podněcovat neklid a agresi. Obvykle je konzumován přes sliznici, například šňupáním. Smícháním s alkalickým činidlem vzniká crack, který se kouří a na rozdíl od čistého kokainu je silně návykový.

„Moře nám přináší mnoho věcí, ale tohle je samozřejmě velmi neobvyklé,“ řekl starosta Reville Yves Asseline listu Le Parisien. „Viděli jsme lidi, kteří přijížděli na pláž ve zbrusu nových autech nebo se čtyřkolkami, někdy za úsvitu s čelovkami.“

Nečekaná inspekce, nebo snaha se vyhnout kontrole

Francouzský prokurátor Philippe Astruc vydal v pátek varování před riziky účasti na takzvané „narkoturistice“. „Přivlastnění si i jediného balíčku je trestným činem, za který hrozí trest odnětí svobody až na deset let,“ řekl novinářům. Dodal, že kokain navíc představuje zdravotní riziko, protože je pravděpodobně z 80-90 procent čistý, tedy mnohem silnější než vše, co obvykle prodávají pouliční dealeři, uvádí server France 24.

„V současné době neznáme přesnou čistotu této látky,“ dodal, ale pokud by se jednalo o obvyklou sílu dováženého kokainu, pak by jeho konzumace mohla být „smrtelná“. Astruc připomněl, že při předchozím velkém incidentu tohoto druhu v roce 2019 zemřel mladý muž po požití kokainu. Smrtící látka byla vyplavená na západním pobřeží Francie.

Policie zatím neví, jak se vodotěsné balíčky dostaly na mělčinu. Podle jedné prošetřované hypotézy je možné, že balíky naházeli pašeráci do moře, aby se vyhnuli kontrole.

Další možností je, že pytle s kokainem byly shozeny z lodi omylem. Někdy jsou balíky připevněny k trupu lodi, nikoliv umístěny uvnitř, a mohou se uvolnit v závislosti na podmínkách plavby. To je ale k vzhledem k množství nepravděpodobné.

„Drogy byly buď hozeny přes palubu při neohlášené inspekci lodi, nebo to bylo organizované,“ uvedla policie.

Vyšetřovatelé se také snaží zjistit, odkud vyplavený kokain pochází. Zaměřují se hlavně na známou „kokainovou trasu“. Ta začíná v Latinské Americe, kde se vyrábí většina světové produkce drogy. Jedná se pak o země jako Kolumbie, Peru a Bolívie. Drogu pak kurýři převážejí přes Atlantik v námořních kontejnerech ukrytou v legálních zásilkách z jihoamerických přístavů, jako jsou Santos v Brazílii nebo Guayaquil v Ekvádoru.

Ve středu francouzská vláda uvedla, že loni policie zabavila 27 tun kokainu, což je pětinásobný nárůst oproti stavu před deseti lety. Prudkému nárůstu obchodu s touto drogou a jejím užíváním čelí celá Evropa.

Podle údajů francouzského ministerstva vnitra došlo loni k pětiprocentnímu nárůstu záchytů ve srovnání s rokem 2021, přičemž více než polovina této drogy prošla přes Antily a Francouzskou Guyanu. S rozmachem nelegálního obchodu se nyní většina kokainu dostává do Evropy přes přístavy Rotterdam, Antverpy, Hamburk a francouzský Le Havre.

Reklama

Související témata:

Doporučované