Hlavní obsah

Bizarní útok ruské propagandy na Zelenského sklízí posměch

Foto: twitter.com/@mfa_russia

Koláž, kterou zveřejnilo na twitteru ruské ministerstvo zahraničí.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničí se samo usvědčilo ze lži. Příspěvkem na sociální síti, který se snaží naznačit, že ukrajinský prezident má nevhodné tetování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Fotka, která vydá za tisíc slov: ‚Bůh neexistuje‘, říká tetování,“ píše se v příspěvku ruského ministerstva zahraničí na sociální síti X.

„Samozřejmě, pro bezbožný kyjevský režim, neonacisty a jejich války chtivé západní sponzory, není nic svaté,“ pokračuje text, který je doplněn koláží, na níž jsou vidět fotografie z nedávné návštěvy britského premiéra Rishiho Sunaka v Kyjevě.

Ten se během cesty na Ukrajinu nesetkal jen s prezidentem Volodymyrem Zelenským, ale zavítal i do nemocnice na návštěvu zotavujících se vojáků (zde můžete vidět několik fotek z místa z dalších úhlů).

Z červených koleček a čar, které v příspěvku na sociální síti spojují potetovanou ruku na trojici fotografií, je nicméně patrné, že se autoři snaží naznačit, že ruka patří ukrajinskému prezidentovi.

Fotka vlevo a napravo dole sice působí tak, že ruka na rameni Sunaka by skutečně mohla patřit Zelenskému. Zároveň je ale ze samotného příspěvku naprosto jasně vidět, že to tak nemůže být.

Ruští propagandisté z neznámého důvodu přidali (anebo zapomněli oříznout) třetí snímek, na němž je situace zachycená z větší dálky. A je jasně vidět, že prezident ve skutečnosti stojí několik metrů od Sunaka a fotí britského premiéra s ukrajinským veteránem. Je tedy jasné, že ruka nepatří Zelenskému, ale vojákovi.

Všimne si toho každý, kdo se na trojici fotek alespoň trochu pozorně podívá. K prohlédnutí ruského „triku“ tak ani není třeba si všimnout rozdílné barvy rukávu u potetované ruky a Zelenského oblečení, případně se na bezpočtu ověřených fotografií pídit po tom, jestli má Zelenskyj skutečně potetovaný hřbet ruky.

Příspěvek ruské ministerstvo přidalo v úterý odpoledne a dosud ho nijak neupravilo ani nesmazalo. Od té doby se pod ním hromadí výsměšné komentáře.

„Je docela neuvěřitelné, že Zelenskyj může mít ruku na Sunakově rameni a zároveň si ho fotit z druhé strany místnosti,“ napsal k tomu například zakladatel a ředitel investigativní skupiny Bellingcat Elliot Higgins.

Jiní uživatelé zase vtipkují, že Zelenskyj má podle Kremlu tři ruce a jednu z nich ještě navíc dost dlouhou na to, aby ji dokázal natáhnout přes celou místnost a položit na rameno Sunaka, nebo vyjadřují podivení nad tím, že ruské ministerstvo opravdu něco takového publikovalo.

Přisadila si například i britská konzervativní poslankyně Alicia Kearnsová. „Líbí se mi, že Zelenskyj fotí sám sebe z druhé strany místnosti,“ napsala na X s tím, že Rusko už při podávání svých lží nemá ani základní kompetence.

Příspěvek jako dezinformační po čase označila i samotná sociální síť X. Rovnou pod příspěvkem tak momentálně můžete vidět i odkaz na video z nemocnice, kde se celá situace odehrála.

Reklama

Doporučované