Hlavní obsah

Boje v Chartúmu zesílily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ulice válkou postiženého Chartúmu.

Reklama

V neděli se válčící strany dohodly už na druhém klidu zbraní, který měl platit do středy. Znepřátelení generálové ale dohodu nedodržují.

Článek

V Súdánu by mělo platit prodloužené příměří mezi válčícími stranami, hlavně s ohledem na ohrožené civilisty. Boje mezi armádou a milicemi však naopak zesílily. Hlavní město Chartúm, ve kterém zůstaly uvězněny miliony lidí, se znovu stalo cílem náletů.

Podle britské stanice BBC bylo nahlášeno více než 500 úmrtí, přičemž skutečný počet obětí je pravděpodobně mnohem vyšší.

Od poloviny dubna proti sobě bojuje armáda vedená generálem Abdalem Fattáhem Burhánem a Jednotky rychlé podpory (RSF), kterým velí dřívější Burhánův spojenec, Muhammad Hamdan Dagalo. Jejich soupeření o moc, způsobené hlavně plány na začlenění RSF do armády, přerostlo v krvavý konflikt.

V neděli se válčící strany dohodly už na druhém klidu zbraní, který měl platit do středy, stejně jako v minulosti ale generálové dohodu nedodržují. Z porušení se obviňují obě strany navzájem.

Armádě se zatím nedaří vyhnat milice z metropole. I když má převahu v palebné síle, polovojenské jednotky jsou vysoce mobilní a dobře ovládají válčení ve městských podmínkách.

Podle zpravodaje BBC se boje soustřeďují hlavně na severu Chartúmu, blízko soutoku Modrého a Bílého Nilu. Lidé v celém městě se mezitím tísní v bytech a zvažují, co je více nebezpečné – zda zůstat, nebo odejít.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

„Když dojde k velmi silnému bombardování a přiblíží se, ukrýváme se v domě. Snažíme se všichni shromáždit v centrální místnosti, daleko od oken, daleko od zdí a tak dále. Ležíme na podlaze, dokud to nepřejde,“ popsal tíživou situaci obyvatel Hamíd Chalafalláh z  Tahrírského institutu blízkovýchodní politiky.

„Když je to trochu dál, snažíme se využít klidových hodin, které máme – pár hodin denně – k tomu, abychom rychle vyjeli a získali, co potřebujeme, což je také velmi riskantní, ale nedá se nic dělat,“ řekl. Například vodu, která mu přestala doma téct už v polovině dubna, získává jen díky sousedům, kteří mají vlastní studny.

Mezinárodní organizace Světový potravinový program (WFP), která spadá pod OSN, v pondělí oznámila, že obnovuje své operace v Súdánu. Zrušila tak své nedávné rozhodnutí, že se ze země stáhne poté, co tři jeho zaměstnanci zahynuli při vypuknutí bojů v Chartúmu.

Do Súdánu mezitím dorazil první velký náklad zdravotnického materiálu. Mezinárodní výbor Červeného kříže uvedl, že v přístavním městě Port Súdán přistálo letadlo s osmi tunami humanitárních zásob, včetně zdravotních balíčků pro nemocnice. Organizace však zároveň zdůraznila, že potřebuje od válčících stran záruky pro bezpečný průchod.

Reklama

Související témata:

Doporučované