Hlavní obsah

Johnson se omluvil za večírek v době lockdownu. Slíbil převzít odpovědnost

Foto: Profimedia.cz

Britský premiér Boris Johnson dnes odpovídal na otázky v Dolní sněmovně Spojeného království.

Reklama

Během celostátního lockdownu jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek. Johnson se za účast ve středu omluvil. Opoziční politici ho vyzývají k rezignaci.

Článek

Britský premiér Boris Johnson se ocitá pod palbou sílící kritiky opozice po zprávách o dalším večírku v prostorách premiérského sídla v Downing Street v době předloňských přísných opatření proti šíření koronaviru.

Poslanci ve středu Johnsona podle BBC vyzvali, aby potvrdil, zda se během prvního lockdownu zúčastnil zahradního večírku v Downing Street (sídlo britského premiéra). Johnson se omluvil a dodal, že se „naučil dost na to, aby věděl, že některé věci prostě neudělali správně“.

Při projevu v Dolní sněmovně Spojeného království podle webu Sky News uvedl, že se tehdy „domníval, že jde o pracovní akci“. Zpětně si prý myslí, že měl všechny zaměstnance poslat zpět dovnitř a najít nějaký jiný způsob, jak jim poděkovat.

Johnson projev zakončil „upřímnou omluvou“ sněmovně a těm, kteří se v té době nemohli setkat se svými blízkými. „Chci se omluvit,“ řekl Johnson a dodal, že „musí převzít odpovědnost“ za události, které se staly.

Předseda Labouristické strany Keir Starmer Johnsona později vyzval, aby „udělal slušnou věc a odstoupil“, a označil jeho obhajobu za „tak směšnou, že je vlastně pro britský lid urážlivá“.

V době konání problémového večírku se v Anglii podle vládních nařízení spolu nesměli stýkat více než dva lidé z různých domácností, a to pouze venku při dodržování rozestupu dvou metrů. Byly také zavřené školy, hospody či restaurace.

Informace, že hlavní tajemník premiéra Martin Reynolds 20. května 2020 pozval e-mailem více než 100 zaměstnanců z premiérova úřadu na zahradní party, se v britských médiích objevila v pondělí.

V uniklé korespondenci Reynolds žádal, aby si na večírek přinesli alkohol a využili krásného počasí. Na akci nakonec přišlo zhruba 30 až 40 lidí včetně Johnsona a jeho manželky Carrie.

Reklama

Doporučované