Hlavní obsah

„Braňte nás jako vlastní území.“ Lukašenko žádá od Moskvy bezpečnostní záruky

Foto: Drop of Light, Shutterstock.com

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko.

Reklama

Běloruský vůdce Lukašenko chce, aby Moskva poskytla Bělorusku bezpečnostní záruky pro případ napadení země. O kroku prý dříve jednal s ruským prezidentem Putinem, který ho souhlasně přivítal.

Článek

Běloruský lídr Alexandr Lukašenko se v Minsku setkal s ruským ministrem obrany Sergejem Šojguem. Požádal ho o to, aby Rusko v případě napadení Běloruska zemi chránilo „jako své vlastní území“. Informovala o tom běloruská státní agentura Belta.

Lukašenko během jednání sdělil, že Bělorusko potřebuje od Ruska bezpečnostní záruky pro případ napadení země. O otázce prý už dříve jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Ten údajně s návrhem souhlasil a řekl, že tyto záruky jsou nezbytné a je třeba je formalizovat.

„Tuto otázku jsem vznesl při jednání s ruským prezidentem. Zcela mě podpořil. Řekl, že musíme revidovat všechny naše dekrety a dohody - mezi Běloruskem a Ruskem - a zjistit, jaký mezinárodní normativní právní akt musíme nyní podepsat, abychom zajistili plnou bezpečnost Běloruska,“ uvedl Lukašenko.

„Během jednání se dospělo k závěru, že v případě agrese proti Bělorusku bude Ruská federace chránit Bělorusko jako své vlastní území. Takové bezpečnostní záruky potřebujeme,“ dodal.

Záruky od USA? Žádné nejsou, míní Lukašenko

Podle serveru Ukrajinska pravda Lukašenko dále prohlásil, že západní země neplní dohody o bezpečnostních zárukách, které poskytly v rámci Budapešťského memoranda výměnou za stažení jaderných zbraní.

O rozmístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku:

Lukašenko tvrdí, že souhlasil s rozmístěním ruských taktických jaderných zbraní na běloruském území jen kvůli obraně země. Zároveň řekl, že s Putinem můžou rozhodnout také o rozmístění strategických jaderných zbraní v Bělorusku.

Dodal, že memorandum „obsahovalo přísahy všech západních států a Ruska, že budou Kazachstánu, Ukrajině a Bělorusku garantovat plnou bezpečnost“. Podle Lukašenka ale Západ tím, že uplatňuje sankce proti Rusku a Bělorusku, porušuje závazek „ekonomické bezpečnosti“.

„Jaké bezpečnostní záruky nám USA vůbec mohou poskytnout? Žádné. To, co dělají, je, že proti nám zahajují agresi, jak vidíme nyní. Potřebujeme plné bezpečnostní záruky od našeho bratrského Ruska,“ vzkázal Lukašenko.

Bělorusko platí za jednoho z nejbližších spojenců Ruska, které už více než rok válčí proti Ukrajině. Do konfliktu se sice přímo nezapojilo, jeho území ovšem ruské armádě posloužilo jako odrazový můstek pro zahájení invaze do sousední země. Kontingent ruských sil zůstává na území Běloruska i nyní, připomíná agentura ČTK.

Lukašenko v únoru uvedl, že Bělorusko se do bojů napřímo zapojí jedině, pokud Ukrajina napadne Bělorusko. Tamní ministerstvo obrany tehdy tvrdilo, že u hranic s Běloruskem se stahují ukrajinské jednotky.

Ruský prezident Putin následně koncem března uvedl, že Rusko k 1. červenci rozmístí na žádost Minsku v Bělorusku taktické jaderné zbraně. Lukašenko tvrdí, že s krokem souhlasil jen kvůli obraně země.

Reklama

Doporučované