Hlavní obsah

Brazílie zatkla druhého podezřelého v případu zmizení novináře

Foto: Profimedia.cz

Dom Phillips a Bruno Pereira byli naposledy viděni minulou neděli na řece v regionu Javari, který leží nedaleko hranic s Kolumbií a Peru.

Reklama

V souvislosti s pátráním zatkla brazilská policie již minulý týden jednoho z místních rybářů Amarilda da Costu de Oliveira, který údajně dvojici krátce před jejich zmizením ohrožoval zbraní.

Článek

Brazilská policie v úterý zadržela druhého podezřelého v případu zmizení britského novináře Doma Phillipse a místního ochránce práv domorodých obyvatel Bruna Pereiry v amazonském pralese. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

V souvislosti s pátráním zatkla brazilská policie již minulý týden jednoho z místních rybářů Amarilda da Costu de Oliveira, který údajně dvojici krátce před jejich zmizením ohrožoval zbraní. Ve vazbě je nyní také jeho bratr Oseney da Costa de Oliveira, sdělila federální policie v prohlášení. „Zadrželi jsme ho pro podezření z vraždy na základě výpovědi svědků, podle nichž se tito dva podezřelí nacházeli na předpokládaném místě činu. Dotyčný se zadržení nebránil,“ sdělil vyšetřovatel Alex Perez.

Phillips a Pereira byli naposledy viděni minulou neděli na řece v regionu Javari, který leží nedaleko hranic s Kolumbií a Peru. Měli se vrátit do města Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili. Údolí Javari je jednou z největších brazilských oblastí domorodých obyvatel. Je ale také působištěm drogových gangů, ilegálních těžařů dřeva a nerostů a rybářů, kteří za peníze loví pro mafii v oblastech vyhrazených pro domorodce. Rybáře najímají mimo jiné gangy z Kolumbie.

Sedmapadesátiletý nezávislý novinář Dom Phillips, který spolupracoval i s deníkem The Guardian, v Amazonii sbíral informace pro knihu. Do džungle se vydal s Pereirou, který dříve pracoval pro vládní agenturu Funai. Tato Národní nadace pro indiány má na starost ochranu domorodého obyvatelstva, včetně například vytyčování chráněných rezervací, v nichž indiáni žijí. Pereira dostával už v minulosti kvůli své práci výhrůžky.

Tuto neděli našla policie v potoce osobní věci obou mužů. Kauza zmizení Phillipse a Pereiry má velký mediální ohlas a přiměla ekology a ochránce lidských práv k tlaku na brazilského prezidenta Jaira Bolsonara, aby pomohl zintenzivnit pátrání. Podle agentury Reuters čelil Bolsonaro loni na jedné tiskové konferenci i dotazům od Phillipse, který kritizoval prezidentův přístup k ochraně přírody a domorodých obyvatel. Bolsonaro podporuje rozšiřování těžby a komerčního zemědělství v Amazonii, včetně chráněných oblastí obývaných domorodými obyvateli.

Reklama

Doporučované