Hlavní obsah

Oba jsou mrtví. Po zmizení novináře a průvodce v Amazonii se našla těla

Foto: Profimedia.cz

Policie pátrá po zmizelé dvojici v oblasti obce Atalaia do Norte na severozápadě Brazílie.

Reklama

aktualizováno •

Novinář Dom Phillips s kolegou a průvodcem zmizeli v odlehlé oblasti Amazonie před týdnem, nyní se s nejvyšší pravděpodobností našla jejich těla, informovala o tom agentura Reuters.

Článek

Novinář Dom Phillips i odborník na domorodé národy Bruno Pereira jsou po smrti, podle agentury Reuters o tom informoval server G1 s odkazem na novinářovu manželku. Zprávu zatím nepotvrdily úřady.

Novinář, který přispíval do deníků The Guardian, The Washington Post, The New York Times nebo Financial Times se i se svým kolegou přestal ozývat asi před týdnem, když se přesouvali po reportážní cestě z odlehlého pralesa.

Krátce před tím, než se objevila zpráva o nalezených tělech, úřady oznámily nález osobních věcí obou mužů.

„Policie uvedla, že našla věci patřící pohřešovaným mužům: zdravotní kartu, černé kalhoty, černé sandály a boty patřící Brunu Pereirovi a pár bot a batoh s osobním oblečením, jež patřily Domu Phillipsovi,“ uvedly místní úřady.

Předměty se podařilo objevit díky „malému, ale odhodlanému domorodému pátracímu týmu, který strávil posledních sedm dní v první linii“, napsal The Guardian. Odborníci a svědci uvedli, že najít stopu by nešlo bez úsilí a hlubokých místních znalostí domorodců.

„Bez jejich znalostí a bez nich bychom nikdy nic z toho nenašli,“ řekl Fabrício Ferreira Amorim, ochránce původního obyvatelstva, který pomáhá pátrací misi koordinovat.

Dobrovolníci nejprve našli kus oděvu, který podle aktivistů měl patřit Brunu Pereirovi. Později se na místo vrátila větší skupina pátračů, doprovázená příslušníky brazilské policie a reportérem webu The Guardian. Tato skupina v kalných vodách našla řadu dalších předmětů.

Předměty byly nalezeny v řece Itaquaí v oblasti, kde byli pohřešovaní muži viděni naposledy, na severozápadě Brazílie.

Zadržený podezřelý

Hasiči z brazilského státu Amazonas už dříve sdělili tisku, že osobní věci, které by mohly patřit pohřešovaným mužům, byly nalezeny „poblíž domu“ jediného podezřelého v případu zmizelé dvojice. Toho brazilská policie zadržela již minulý týden. Podezřelý v sobotu ráno údajně vyhrožoval skupině, jejíž součástí byli i oba pohřešovaní, napsal deník The Guardian.

Podle informací policie je zatčeným 41letý Amarildo da Costa de Oliveira. Policie jej zadržela poté, co u něj našla obal od zbraně a náboje do brokovnice. Podle BBC již byl z nezákonného držení zakázaného střeliva obviněn.

Na lodi da Costy de Oliveiry policie podle webu The Guardian rovněž objevila stopy krve a „zjevně lidský organický materiál“. Tyto nálezy jsou ale dosud předmětem zkoumání.

Phillipsovi rodinní příslušníci vyjádření na sociálních sítích už delší dobu předpokládali, že jsou oba muži mrtví. „Už nejsou mezi námi… Jejich duše se připojily k duším mnoha dalších lidí, kteří položili své životy na obranu deštného pralesa a původních obyvatel. Dnes jsou součástí obrovské a pulzující životní energie, která vyzařuje z této obrovské zeleně, jež je srdcem Brazílie,“ napsala jeho tchyně na Instagramu. Příspěvek později sdílela i novinářova manželka.

Sedmapadesátiletý Phillips, spolupracovník britského deníku The Guardian, a jednačtyřicetiletý Bruno Pereira, odborník brazilské vládní agentury pro záležitosti původních obyvatel (Funai), spolu cestovali lodí po odlehlém údolí Javarí na západě Amazonie a vedli rozhovory pro knihu o ochraně životního prostředí.

Novináři se vraceli z dvoudenní reportážní cesty do města Atalaia do Norte, kam už ale nedorazili. Naposledy byla dvojice spatřena poblíž osady Sao Gabriel, jen pár kilometrů po proudu od osady Sao Rafael.

Novinář a průvodce cestovali v novém člunu se 70 litry benzinu, tedy podle zástupců domorodých komunit s dostatečným množstvím na plánovanou cestu. Dvojice navíc používala satelitní komunikační zařízení, uvedly organizace.

Pereira měl s rybáři časté spory

Pereirovi kvůli jeho práci v regionu, kde pomáhal 26 domorodým kmenům monitorovat a chránit jejich půdu, podle webu The Guardian vyhrožovali již dříve.

Údolí Javarí je odlehlou částí pralesa, která je domovem největšího počtu izolovaných domorodých obyvatel, ale také působištěm kokainových gangů, pytláků a rybářů. Jak Phillips, tak Pereira měli roky zkušeností s prací v Amazonii. Pereira pracoval v brazilské vládní agentuře Funai, která se zabývá problematikou domorodých obyvatel i ochranou země, kde žijí, a podle Reuters měl časté spory s rybáři.

Pátrání po pohřešovaných zpomalily prodlevy v reakci brazilské armády. Prohlášení jejích důstojníků v prvních 24 hodinách po ohlášení zmizení byla podle listu The Guardian protichůdná. Armáda tvrdila, že čeká na rozkazy, než se zmobilizuje. Posléze vyšlo prohlášení, že vypravuje helikoptéru a dvě lodě, a ještě o chvíli později zpráva, že specialisté na prales již zahájili pátrání.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro ve svém prohlášení minulý týden označil incident za „dobrodružství, které nebylo dobrý nápad“. „Mohlo se stát cokoliv. Mohla to být nehoda, mohli být popraveni. Žádáme Boha, aby se brzy našli. Ozbrojené složky v regionu pracují velmi tvrdě,“ dodal Bolsonaro.

Brazílie vyšle do Amazonie nové elitní policejní jednotky, které mají v oblasti potírat pašování drog a trestné činy s negativním dopadem na životní prostředí. Nové policejní jednotky budou působit 90 dní v oblastech, jež sousedí s Venezuelou a Kolumbií. Podle úřadů opatření nijak nesouvisí s nedávným zmizením Phillipse a Pereiry.

Tyto regiony se podle úřadů staly vstupní branou pašeráků drog do Brazílie a soustředí se v nich kriminální aktivita s negativním dopadem na přírodu, jako je nelegální lov či nepovolená těžba nerostů. Tyto aktivity vedou k mýcení amazonského pralesa a narušují život domorodých národů.

Reklama

Doporučované