Hlavní obsah

Brit, kterého zajali Rusové: Bodali mě, bili a odsoudili k smrti zastřelením

Foto: Profimedia.cz

„Nemyslel jsem si, že vyváznu živý,“ říká Aiden Aslin.

Reklama

Britský občan Aiden Aslin v prvním rozhovoru po propuštění ze zajetí britskému deníku The Sun popsal, jak ho ruští vojáci v bojích na východě Ukrajiny zajali a pak týrali.

Článek

Na Ukrajině ho drželi pět měsíců, propuštěn byl tento týden v rámci velké výměny zajatců. Řekl, že s ním zacházeli hůř než se psem, bili ho, pobodali a že každé ráno musel zpívat ruskou hymnu.

„Nemyslel jsem si, že vyváznu živý,“ uvedl Aslin, který se v sobotu po mnoha měsících shledal s matkou a také se svou ukrajinskou snoubenkou. Narodil se sice v Newarku v Británii, v roce 2018 ale začal nový život na Ukrajině, kde se zamiloval. Po ruské invazi se připojil k ukrajinským jednotkám bojujícím proti ruským okupantům.

Situace se zhoršila, když jeho jednotce v dubnu během krvavého obléhání Mariupolu došlo jídlo i munice. Než se vzdal, zavolal své matce i snoubence, aby jim řekl, že „ať se bude dít cokoli, ještě se uvidí“.

Brzy se ale začal obávat, že jsou jeho dny sečteny. Rusové ihned při prohlížení jeho pasu zjistili, že není Ukrajinec. „Řekl jsem jim, že jsem z Británie, a dostal jsem ránu do obličeje,“ popsal Aslin. Následně ho odvezli do separatistické Doněcké lidové republiky, kde ho při výslechu neustále bili obuškem.

Jsem tvoje smrt, řekl důstojník zajatci

„Jeden z důstojníků kouřil cigaretu a zeptal se mě: ‚Víš, kdo jsem?‘“ Když odpověděl, že neví, Rus pokračoval: „Jsem tvoje smrt“. „Řekl: ‚Vidíš, co jsem ti udělal?‘ a ukázal na moje záda. Pak jsem viděl nůž a uvědomil jsem si, že mě bodl,“ popsal Aslin. Následně se důstojník zajatého Brita zeptal, jestli chce „rychlou, nebo krásnou smrt“. Když odvětil, že rychlou, důstojník se zasmál a řekl: „Ne, budeš mít krásnou smrt a já se o to postarám.“

Protesty proti Putinovi

V malé cele pro dva lidi byli čtyři a museli spát na matraci plné švábů a vší. Protože neměli záchod, používali prázdné lahve.

V květnu ho soud v samozvané proruské Doněcké lidové republice odsoudil k smrti. Bylo mu oznámeno, že bude zastřelen. „Během celých pěti měsíců v zajetí jsem nemohl brečet. Když jsem slyšel, že nade mnou vynesli rozsudek smrti, chtěl jsem brečet, ale prostě jsem nemohl,“ popsal. „Navzdory tomu všemu, čím jsem si prošel, jsem ale věděl, že dříve nebo později uvidím světlo na konci tunelu. Že se vrátím a uvidím Diane a svou rodinu,“ dodal.

Vše se změnilo až tento týden, kdy ho odvedli z cely, zakryli mu hlavu a odvezli nákladním autem na letiště v Rostovu na Donu. Byli tam i další spoluvězni, John Harding, Shaun Pinner, Dylan Healy a Andrew Hill. „Slyšel jsem, jak jeden z vojáků říká slovo výměna, začal jsem se radovat, ale neustále jsem si říkal ‚Přestaň, přestaň. Možná ses přeslechl‘,“ uvedl Aslin.

Odpor proti nástupu na frontu

Ruská policie při sobotních místy brutálních zákrocích proti demonstrantům zatkla dalších několik stovek lidí. Protestující odmítají vyhlášenou částečnou mobilizaci, její kritika ale zaznívá i z oficiálních a prokremelských míst.

Když po několika hodinách dorazili na letiště, snažil se zjistit, kde je. „Díval jsem se na skupinu Saúdských Arabů a jeden z kluků říkal: ‚Není to Roman Abramovič?‘ popsal propuštěný Brit. Tehdy jim došlo, že jsou volní. V letadle pak Abramovič potřásl Aslinovi rukou a řekl mu: „Jsem rád, že vás tady mám.“

Propuštění zajatých cizinců podle saúdskoarabského ministerstva zahraničí zprostředkoval korunní princ Muhammad bin Salmán. Klíčovou roli sehrál právě také oligarcha Roman Abramovič, kterého Londýn po ruském vojenském útoku na Ukrajinu kvůli jeho vazbám na ruského prezidenta Vladimira Putina zařadil na sankční seznam.

Reklama

Doporučované