Hlavní obsah

Británie schválila těsně před korunovací přísnější zákon proti protestům

Foto: Profimedia.cz

Protestujícím, kteří zablokují silnice, letiště a železnice, hrozí podle nového zákona až 12 měsíců za mřížemi.

Reklama

Pouhé tři dny před korunovací Karla III. vstoupí v platnost kontroverzní zákon o veřejném pořádku. Ten dává britské policii možnost tvrději zasahovat proti demonstrantům. Vláda tvrdí, že zákon nijak neohrozí právo protestovat.

Článek

Celá Británie se pečlivě připravuje na blížící se korunovaci nastupujícího panovníka Karla III. Výjimkou není ani policie, která s platností od středy získala větší pravomoci při zásahu proti demonstrantům, kteří by chtěli korunovaci narušit, píše server CNN.

Britský ministr pro státní bezpečnost Tom Tugendhat uvedl, že zákon o veřejném pořádku, který v úterý obdržel královský souhlas, nijak neohrozí možnost lidí protestovat, informoval list The Guardian. Korunovace je podle něj „příležitostí ukázat naši svobodu“.

Za zámek pod zámek

„Zákon poskytne policii pravomoci, které jí umožní zabránit narušování hlavních sportovních a kulturních akcí, které se budou konat letos v létě v Anglii a Walesu,“ uvedlo ministerstvo vnitra ve svém prohlášení.

V důsledku to pro protestující znamená vyšší tresty. Například za to, že se aktivisté někde připoutají nebo přilepí, může hrozit až šest měsíců vězení nebo „neomezená pokuta“. Protestujícím, kteří zablokují silnice, letiště a železnice, hrozí 12 měsíců za mřížemi, vysvětluje BBC.

Zákon také stanoví, že policie bude oprávněna zastavit a prohledat protestující „kvůli předmětům, jako jsou visací zámky, lepidlo a nástroje na kopání“. Osoby, u nichž tyto předměty budou nalezeny, budou rovněž obviněny z trestného činu.

Ministerstvo vnitra tvrdí, že načasování nových pravomocí je čistě náhodné. Tomu ale nenasvědčuje oficiální varovný dopis, který obdržela antimonarchistická skupina Republic. Oddělení policejních pravomocí ministerstva vnitra v něm představuje nový zákon. Právníci skupiny to označují za zastrašování.

Korunovace Karla III.

Korunovace proběhla 6. května 2023 ve Westminsterském opatství, Karel při ní byl potvrzen i jako hlava anglikánské církve. Korunovaci zároveň podstoupila i královna Camilla. Britské panovníky tradičně korunoval arcibiskup z Canterbury, s obřadem byly spojené i dva slavnostní průvody.

„Byli bychom vám vděční, kdybyste tento dopis zveřejnili a předali svým členům, kterých se tyto legislativní změny pravděpodobně dotknou,“ píše se v dopise ministerstva vnitra.

Republika koordinuje demonstrace po celém Spojeném království a jednala s metropolitní policií o protestu na londýnském Trafalgarském náměstí, kudy prochází královský průvod.

I proto, že popularita monarchie a královské rodiny se v současnosti propadla na historické minimum, doufala skupina, že se na protestu sejde alespoň 1700 demonstrantů. Podle deníku The Guardian si pouze tři z 10 Britů myslí, že je monarchie důležitá. Článek čerpal z dat průzkumu Národního centra pro sociální výzkum, z něhož vyplývá, že celkem 45 % Britů by bylo pro zrušení monarchie.

+3

Podle Metropolitní policie bude v sobotu v Londýně ve službě více než 11 500 policistů, z toho devět tisíc na trase průvodu mezi Buckinghamským palácem a Westminsterským opatstvím.

Korunovace jako hlavní, ale ne jediný důvod

Antimonarchisté a další aktivisté očekávali, že nové zákony budou zavedeny 15. června. O to více je překvapilo urychlení projednání už v květnu. Zdroje z ministerstva vnitra trvaly na tom, že nové zákony nebyly prosazeny narychlo kvůli korunovaci.

Jeden z vysoce postavených zdrojů obeznámených s diskuzemi mezi vládou a policií o nových pravomocích to ale popřel. Pro deník The Guardian uvedl, že blížící se korunovace byla hlavním faktorem, který vedl k tomu, že zákon vstoupil v platnost už ve středu.

Nová legislativa přichází jen den po incidentu s mužem, který v úterý hodil za plot Buckinghamského paláce několik nábojů do brokovnice. Policie ho zadržela pro podezření z držení útočné zbraně. Po prohledání u něj našla nůž, střelnou zbraň však u sebe neměl. Podle policie se o pokus o teroristický čin nejednalo, připomíná CNN.

Návrh zákona se také otevřeně zaměřuje na skupiny, jako jsou Black Lives Matter, Extinction Rebellion a Just Stop Oil, které při svých protestech proti vládě používají právě rušivé taktiky, které popisuje zákon.

„Veřejnost by si neměla nechat ničit každodenní život takzvanými ‚eko-bojovníky‘, kteří způsobují nepokoje a plýtvají miliony liber z peněz daňových poplatníků,“ uvedla v úterním prohlášení ministryně vnitra Suella Bravermanová. „Sobecké menšině nesmí být dovoleno, aby jí to procházelo. Dáváme naší policii a soudům nástroje, které potřebují, aby tento chaos zastavily. Já je podporuji v tom, aby tyto pravomoci plně využily.“

Aktivisté za lidská práva obvinili vládu, že se snaží zákonem potlačit svobodu projevu. Opoziční politici zase tvrdí, že Downing Street se pouze snaží odvést pozornost od mnohých věcí, které se v současné době ve Spojeném království dějí špatně.

Reklama

Doporučované