Hlavní obsah

Britská královna má covid

Foto: Profimedia.cz

Britská královna Alžběta II. na hradě Windsor.

Reklama

aktualizováno •

Očekává se, že v nadcházejícím týdnu bude britská královna Alžběta II. na hradě Windsor konat své povinnosti, avšak v lehčím režimu, než je obvyklé.

Článek

Buckinghamský palác oznámil, že britská královna Alžběta II. byla pozitivně testována na covid-19.

Palác uvedl, že pětadevadesátiletá panovnice pociťuje „mírné příznaky podobné nachlazení“. „Bude jí poskytována ta nejlepší lékařská péče a bude se řídit všemi příslušnými pokyny,“ uvedl palác v prohlášení. Královská rodina má své vlastní lékaře, kteří se o královnu starají a sledují její zdravotní stav.

Třiasedmdesátiletý následník trůnu a syn královny Charles oznámil před deseti dny, že měl pozitivní test na koronavirus a zůstane v izolaci. Charles se nakazil už podruhé a patrně byl v kontaktu i se svou matkou.

Královna se pohybuje s obtížemi

Zdravotní stav nejstarší a nejdéle panující vladařky světa - na britský trůn nastoupila před 70 lety - je v centru zájmu od minulého října, kdy strávila jednu noc v nemocnici kvůli blíže neupřesněnému zdravotnímu neduhu. Lékaři jí tehdy doporučili, aby si odpočala.

Zdroj z královského paláce uvedl, že královna se poněkud hůře pohybuje, ale není zraněná, ani se necítí zle. Při setkání s odcházejícím a nastupujícím tajemníkem obranné služby na hradě Windsor se tak minulý týden 95letá panovnice opírala o hůl a podotkla, že má problémy s pohybem.

V sobotu 5. února, v předvečer výročí 70 let na trůn, se panovnice poprvé po více než třech měsících zúčastnila veřejné události. V Sandringhamském domě se setkala s charitativními pracovníky a rozkrojila slavnostní dort.

O vánočních svátcích královna v souvislosti s rostoucím počtem případů onemocnění variantou omikron zrušila každoroční rodinné setkání na svém panství v Norfolku.

Reklama

Doporučované