Hlavní obsah

Královna promluvila. Z Camilly bude jednou královna

Foto: Profimedia.cz

Následník trůnu princ Charles a jeho manželka Camilla, vévodkyně z Cornwallu.

Reklama

Královna Alžběta II. vzkázala, že až nastane čas, přeje si, aby měla Camilla jako manželka budoucího krále Charlese titul královna. Alžběta II. to uvedla v poselství k příležitosti 70. výročí na anglickém trůnu.

Článek

„Ráda bych vám všem vyjádřila své poděkování za vaši podporu. Zůstávám navěky vděčná a pokorná za loajalitu a náklonnost, kterou mi nadále projevujete,“ stojí v královnině poselství.

„A až nastane čas a můj syn Charles se stane králem, vím, že jemu a jeho ženě Camille poskytnete stejnou podporu, jakou jste poskytli mně, a je mým upřímným přáním, aby, až ten čas přijde, Camilla byla známá jako královna manželka, jak bude pokračovat ve svých loajálních službách,“ vzkázala také královna.

Královna manželka je titul, který odkazuje na manželku vládnoucího panovníka. V budoucnu by tedy Britové nazývali Charlesovu ženu „královnou Camillou“, píše BBC. Pro manžely panovnic, jako byli princ Philip nebo manžel královny Viktorie princ Albert, se pak využívá titul princ manžel.

Když se princ Charles v roce 2005 oženil s Camillou, pár oznámil, že v budoucnu bude Camilla známá jako princezna manželka, přestože má právo na titul královny. Podle CNN to bylo vnímáno jako vyjádření respektu k titulu, který byl předurčen pro Charlesovu první manželku princeznu Dianu. Tedy ze stejného důvodu, proč Camilla nepoužívá titul princezna z Walesu.

Od královny se podle CNN očekává, že se před takovým významným oznámením o titulech poradí se svými přímými dědici princi Charlesem a Williamem, což podle stanice naznačuje, že oba souhlasili a cítili, že britská veřejnost je připravena přijmout Camillu jako královnu.

V neděli se královna Alžběta II. stane prvním panovníkem v britské historii, který dosáhl platinového jubilea, tedy 70 let na trůnu. Očekává se, že výročí proběhne v rodinném kruhu a bez veřejného vystoupení. Královna už dříve řekla, že to bude den, kdy „i po 70 letech bude stále vzpomínat na smrt svého otce, krále Jiřího VI., jako na začátek své vlády“.

Oslavy významného výročí jsou ve Spojeném království v plánu na letošní červen.

Reklama

Doporučované