Hlavní obsah

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už v červenci

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Nečekaně brzký termín voleb už oznámil i britský premiér Rishi Sunak.

aktualizováno •

Britské parlamentní volby se překvapivě uskuteční už v červenci, oznámil premiér Rishi Sunak.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Původně se očekávalo, že Britové půjdou hlasovat nejdříve na podzim. Že se volby uskuteční dříve nejdříve uvedl s odvoláním na své zdroje list The Guardian. Odpoledne informace potvrdil premiér Rishi Sunak, který ohlásil, že se budou konat již 4. července.

Hlasování by s přehledem měli vyhrát opoziční labouristé, kteří by se tak po 14 letech vrátili k moci.

O termínu voleb se dnes v Británii celý den spekulovalo i kvůli tomu, že několik ministrů zrušilo plánovaná vystoupení, případně zkrátilo či naopak odložilo zahraniční návštěvy kvůli zasedání vládních špiček, které se uskutečnilo v nezvyklou dobu. Sunak sám při dotazu na datum voleb původně uvedl, že se uskuteční ve druhé polovině roku.

Britský premiér podle pozorovatelů doufal, že by se hlasování v pozdějším termínu uskutečnilo už v době, kdy bude lepší ekonomická situace v zemi, což by zlepšilo vyhlídky jeho strany. Nakonec ale podle The Guardian dospěl k tomu, že není pravděpodobné, aby do té doby ekonomika šla výrazně nahoru.

Vládní konzervativci nyní v průzkumech veřejného mínění zaostávají zhruba o 20 procentních bodů za labouristy. Novým ministerským předsedou Británie by se tak po hlasování v 67milionové zemi mohl stát opoziční lídr Keir Starmer.

Související témata:

Doporučované