Hlavní obsah

Britský premiér nevzdává přesun uprchlíků do Rwandy. Chce jim za něj platit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Ververidis Vasilis, Shutterstock.com

Migranti na člunu. Ilustrační foto.

Reklama

Sunakovy snahy o deportaci migrantů do Rwandy minulý rok zamítl soud jako nezákonné. Nyní vláda přišla s nápadem, že přesun migrantů do Rwandy bude dobrovolný a zaplatí jim za něj.

Článek

Příliv migrantů do Velké Británie nepolevuje, premiér Rishi Sunak proto hledá způsoby, jak tomuto problému čelit. Vláda nyní přišla s plánem, že by neúspěšní žadatelé o azyl mohli dostat až 3000 liber, pokud by zemi opustili a do Rwandy se přesunuli dobrovolně, píše server BBC.

Pokud by byl nový systém úspěšný, mohly by se do africké země přesunout stovky až tisíce uprchlíků bez ohledu na zemi původu. A jelikož by byl systém dobrovolný, nemusel by projít parlamentem.

„V minulém roce Velkou Británii dobrovolně opustilo 19 tisíc lidí a toto je důležitá část snah, kterými problém ilegální migrace řešit,“ prohlásil mluvčí britského ministerstva vnitra.

Návrh neopomněla komentovat i opozice. „Už i ministři konečně vidí, že plán Rwanda nemá šanci na úspěch, tak začínají lidem platit, aby se vrátili,“ prohlásil labouristický stínový ministr pro migraci Stephen Kinnock.

Dodal, že Rwanda má „velmi omezenou kapacitu“ na přijímání lidí a vláda by proto měla co nejdříve vyjasnit, kolika lidí by se přesídlení týkalo, a také odhadnout očekávané finanční náklady. Tato čísla ale dosud nejsou známá. „O Rwandě tu bylo tolik zmatených brífinků, že veřejnosti bude odpuštěno, že k tomu poslednímu bude přistupovat s určitou skepsí,“ uzavřel.

Připomeňme, že Sunak se snažil všemožně protlačit kontroverzní plán na deportaci migrantů do Rwandy, vlajkovou loď jeho imigrační politiky. Nejvyšší soud v Londýně loni v listopadu deportace označil za nezákonné, jelikož podle něj Rwanda není bezpečná. Návrh zákona v polovině ledna ve třetím čtení schválila Dolní sněmovna, v horní komoře britského parlamentu, Sněmovně lordů, ovšem v původní podobě narazil.

Reklama

Doporučované