Hlavní obsah

Britští obhájci čelí výhružkám z Hongkongu

Foto: Profimedia.cz

Jimmy Lai na cestě k soudnímu slyšení v únoru 2021.

Reklama

Britští právníci, kteří zastupují podnikatele a demokratického aktivistu Jimmyho Laie, obdrželi několik výhružných e-mailů, které je varovaly před příjezdem na soudní slyšení do Hongkongu.

Článek

Obhájci z britské právnické firmy Doughty Street Chambers, kteří zastupují uvězněného hongkongského bojovníka za demokracii Jimmyho Laie, ve čtvrtek uvedli, že obdrželi výhružné e-maily, které je varovaly před cestou do města.

Caoilfhionn Gallagherová, Jonathan Price a Jennifer Robinsonová agentuře Reuters řekli, že zprávy přišly z náhodně vygenerované e-mailové adresy s doménou Gmail. Podle deníku The Times měly být zprávy odeslány zaměstnancem oddělení národní bezpečnosti v Hongkongu.

„Byli jste varováni, abyste se nepokoušeli o vstup na území Číny,“ stojí v jednom z e-mailů.

Advokáti odmítli komentovat, zda nakonec na slyšení soudu do Hongkongu pojedou. Caoilfhionn Gallagherová byla terčem čínských státních médií již začátkem roku. Deník Wen Wei Po z 2. března ji označil jako „protičínskou“ a rovněž za odpůrkyni kontroverzního zákona o národní bezpečnosti. Noviny také napsaly, že zapojení obhájců z ciziny dokazuje, že se Lai tajně domlouvá se zahraničními silami.

Gallagherová uvedla, že agresivní postoj k občanským právům a aktivistům v Hongkongu se znepokojivě šíří i za jeho hranice.

„Samotný akt toho, že Jimmy Lai povolal mezinárodní právníky, aby hájili jeho práva před Organizací spojených národů, považují úřady za podvratné. Tento vývoj je velice znepokojivý a podkopává princip právního státu a mezinárodní systém ochrany lidských práv,“ dodala.

Hongkongská administrativa prozatím na žádost agentury Reuters o komentář nereagovala.

Jimmy Lai, zakladatel prodemokratického bulvárního deníku Apple Daily News a kritik Pekingu, si již odpykává 13měsíční trest za řadu údajných trestných činů, včetně účasti na vigilii k příležitosti výročí masakru na náměstí Nebeského klidu. Jeho komplikované soudní řízení se podle některých právních analytiků protáhne až do konce letošního roku či ještě déle.

Lai patří k nejvýznamnějším lidem, kteří jsou obviněni podle zákona o národní bezpečnosti, který Peking uvalil na Hongkong v červnu 2020. Zákon tvrdě postihuje protivládní činnost a vztahuje se nejen na občany Hongkongu, ale také na cizince.

Kritici tvrdí, že je zákon zneužíván k potlačování občanské společnosti, věznění bojovníků za demokracii a omezování základních svobod.

Reklama

Související témata:

Doporučované