Hlavní obsah

„Byl pro ně lidskou piňatou“. V USA obvinili pět policistů z vraždy řidiče

Foto: Profimedia.cz

Obyvatelé Memphisu se sešli, aby uctili památku Tyrea Nicholse, který zemřel po střetu s policií.

Reklama

Černošský řidič zemřel při silniční kontrole, která se ze strany policie zvrhla ve fyzický útok. Pětice teď už bývalých policistů proto čelí obvinění z vraždy. Nálady rozbouřené společnosti se snaží klidnit i prezident Joe Biden.

Článek

Tyre Nichols se autem vracel domů poté, co byl v parku fotit západ slunce. Po cestě ho zastavila pětice policistů a obvinila ho z bezohledné jízdy. Když se policisté přiblížili k jeho autu, Nichols začal utíkat. Tehdy došlo k první potyčce. K druhé o chvíli později, když se strážníci snažili muže zatknout, tvrdí americké úřady.

Devětadvacetiletý Nichols, jenž byl stejně jako všech pět policistů černé barvy pleti, po silniční kontrole, která se proměnila v brutální fyzický útok, skončil v kritickém stavu a byl převezen do nemocnice. Tři dny nato zemřel.

Incident se odehrál 7. ledna ve městě Memphis ve státě Tennessee a šokoval americkou veřejnost. Záběry, které ukazují, jak policisté muže surově bijí, zhlédla zatím soukromě Nicholsova rodina spolu s právníky. Úřady slíbily, že video zveřejní v pátek večer, upozorňuje stanice BBC.

„Byl jako lidská piňata,“ okomentoval video, které zachytila kamera na uniformě policistů, právník Antonio Romanucci. „Došlo k nefalšovanému, bezostyšnému a nepřetržitému bití tohoto mladého chlapce po dobu tří minut,“ dodal s tím, že chování policistů bylo nejen násilné, ale dokonce až „barbarské“.

Pětici nyní již bývalých policistů, kteří mají útok na svědomí, ve čtvrtek obvinili z vraždy druhého stupně a dalších trestných činů, jako je útok s přitěžujícími okolnostmi, únos s přitěžujícími okolnostmi, nesprávný úřední postup a zneužití postavení.

„Ačkoli každá z těchto pěti osob hrála v daném incidentu jinou roli, jednání všech z nich vedlo k úmrtí Tyrea Nicholse a všichni jsou za něj zodpovědní,“ uvedl podle deníku The Guardian na čtvrteční tiskové konferenci okresní prokurátor Steve Mulroy.

Právní zástupce Nicholsovy rodiny tvrdí, že policisté na Tyrea při zásahu vytáhli pepřový sprej a paralyzér, spoutali ho a kopali do něj. Nezávislá pitva podle něj prokázala, že „utrpěl rozsáhlé krvácení způsobené silným bitím“. Příčina smrti dosud nebyla oficiálně stanovena.

Právníci dvou ze šesti bývalých obviněných policistů ve čtvrtek uvedli, že jejich klienti se obvinění hodlají bránit. „Nikdo oné noci nechtěl, aby Tyre Nichols zemřel,“ citovala slova jednoho z právníků BBC.

Protestujte poklidně, vyzývá Biden

Rodina na Tyrea, který byl otcem jednoho dítěte a pracoval pro doručovatelskou společnost FedEx, vzpomíná jako na „hodného syna“ s „něžnou duší“. Měl rád fotografování a jízdu na skateboardu, píše deník The New York Times. Trpěl také Crohnovou chorobou, kvůli které výrazně zhubl.

V Memphisu, kde se incident odehrál, nyní panuje velice napjatá atmosféra. Tamní policie se připravuje na očekávané protesty a posiluje hlídky.

K podobnému incidentu došlo v USA i 3. ledna:

Jednatřicetiletý Keenan Anderson, který je bratrancem spoluzakladatelky hnutí Black Lives Matter Patrisse Cullorsové, zemřel několik hodin poté, co ho policie v Los Angeles zadržela u dopravní nehody a několikrát ho omráčila elektrickým paralyzérem.

Losangeleské policejní oddělení zveřejnilo video z kamer na uniformách strážníků, které zachytily střet s Andersonem ze 3. ledna. Záběry vystupňovaly tlak na tamní policii, při jejíchž zásazích během necelého týdne zemřeli tři muži tmavší barvy pleti.

Americký prezident Joe Biden mezitím Američany, kteří netrpělivě čekají na zveřejnění nahrávek, vyzval, aby zachovali klid.

„Připojuji se k Tyreově rodině a vyzývám k pokojnému protestu. Rozhořčení je pochopitelné, ale násilí není nikdy přijatelné,“ uvedl ve čtvrtek večer Biden. „Tyreova smrt je bolestnou připomínkou toho, že musíme udělat více pro to, aby náš soudní systém dostál slibu spravedlivé a nestranné justice, rovného zacházení a důstojnosti pro všechny,“ dodal.

Ke zklidnění situace vyzvala také šéfka memphiské policie Cerelyn Davisová, která je první černoškou v této funkci. Jednání pětice policistů přitom označila za „selhání základní lidskosti vůči druhému člověku“.

Kalifornský právník Adanté Pointer, se kterým se spojila stanice BBC, vysvětluje, že případy, kdy mají černošští policisté na svědomí zabití černošského občana, se do zpráv dostávají jen zřídka. „Tento případ je příkladem toho, že se nejedná pouze o problém bílých a černých, ale že jde o dynamiku moci, která se projevuje bez ohledu na rasu policistů,“ tvrdí.

Násilí ze strany policistů vůči černošské komunitě v minulosti ve Spojených státech několikrát vedlo k silným protestům. V posledních letech si nejvíc pozornosti získal případ George Floyda.

Reklama

Související témata:

Doporučované