Hlavní obsah

Carrollová u soudu označila Trumpa za lháře, ten nesouhlasně vrtěl hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Exprezident USA Donald Trump se s novinářkou Jean Carrollovou v jedné místnosti ocitl poprvé po zhruba 20 letech.

Reklama

Trumpova právnička Alina Habbaová se na úvod dnešního jednání opět pokusila odložit přelíčení, aby Trump mohl na pohřeb své tchyně. Stejně jako ve středu to ale soudce Lewis Kaplan odmítl, píše stanice CNN.

Článek

Za lháře, který jí zničil kariéru a nikdy nepřestal se svými útoky, ve středu u soudu v New Yorku označila novinářka Jean Carrollová bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Soudce Trumpa v soudní síni musel opakovaně nabádat, aby se uklidnil a nemluvil nahlas. Nakonec pohrozil, že ho nechá vyvést. Carrollová žaluje amerického exprezidenta za pomluvu.

Loni v květnu porota v odděleném občanskoprávním sporu dospěla k závěru, že Trump novinářku před lety sexuálně zneužil a následně ji pomluvil, když její nařčení označil za podvod. Za to jí bylo loni přisouzeno odškodné pět milionů dolarů (114 milionů Kč). V právě probíhajícím procesu žádá Carrollová rovněž o odškodné, tentokrát ve výši 10 milionů dolarů (228 milionů Kč), píše agentura AP.

„Jsem tady, protože mě Donald Trump napadl, a když jsem o tom napsala, řekl, že se to nikdy nestalo. Lhal. A zničil mou pověst,“ řekla Carrollová a dodala, že po začátku sporu s Trumpem poptávka po její práci výrazně klesla. „Je mi 80 let, takže jsem si 50 let budovala pověst novinářky v časopisech a magazínech, a to jak články, tak poradenskou rubrikou. Můj sloupek byl velmi populární. Lidé mé články oceňovali, protože jsem se držela pravdy a používala fakta,“ řekla Carrollová a opakovaně obvinila exprezidenta ze lhaní, uvedla CNN.

Agresivní Trump

Trump ve středu přijel k soudu s početným doprovodem, při svědectví Carrollové se mračil, odmítavě vrtěl hlavou a živě diskutoval se svou právničkou, píše AP. Podle médií se ve středu ocitl Trump s Carrollovou v jedné místnosti poprvé po zhruba 20 letech, ale nepromluvili spolu.

Během dalších svědectví a s pokračujícím přelíčením byly Trumpovy komentáře stále hlasitější a agresivnější, uvádí CNN. Soudce Kaplan řekl Trumpovi, aby si při rozhovoru se svými právníky během výpovědi Carrollové „dával zvláštní pozor, aby ho porota neslyšela“.

Obhajoba Carrollové si předtím stěžovala, že během její výpovědi Trump poměrně nahlas říkal, že „to není pravda“. Kaplan nakonec bývalému prezidentovi sdělil, že pokud bude i nadále rušit, bude mu odebráno právo být přítomen soudnímu jednání.

„Pane Trumpe, doufám, že nebudu muset uvažovat o vašem vyloučení z procesu. Chápu, že asi toužíte po tom, abych to udělal,“ řekl soudce. „To bych rád,“ odvětil Trump. Soudce mu řekl, že exprezident se nejspíš nedokáže ovládat a Trump opět rychle reagoval odpovědí, že soudce „nejspíš také ne“.

Reklama

Související témata:
E. Jean Carroll

Doporučované