Hlavní obsah

Čečenský vůdce Kadyrov je podle rozvědky v kritickém stavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Telegram/Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Reklama

Podle vyjádření ukrajinské rozvědky se Kadyrovovi zhoršil zdravotní stav, který je nyní kritický.

Článek

Zástupce ukrajinské obranné rozvědky Andrij Jusov uvedl, že hlava Čečenska Ramzan Kadyrov je v kritickém stavu. „Můžeme potvrdit, že u něj (Kadyrova, pozn. red.) došlo k dalšímu vážnému zhoršení zdraví a v posledních dnech je v kritickém stavu,“ řekl Jusov webu Ukrinform.

V médiích se objevila informace, že Ramzan Kadyrov je údajně už několik dní v kómatu a lékaři mu nemohou pomoci, píše RBC Ukrajina. Jusov potvrdil, že s hlavou Čečenska existují určité zdravotní problémy, ale o kómatu není ani zmínka. „Jeho stav není kvůli zranění,“ dodal zástupce ukrajinské rozvědky.

Bild již dříve uvedl, že Ramzan Kadyrov, šéf Čečenska, čelí vážným zdravotním problémům.

Ukrajinská bezpečnostní služba zařadila Kadyrova na seznam hledaných osob v září loňského roku. Je hledán podle článku 110.3 (narušení územní celistvosti a nedotknutelnosti Ukrajiny, které vedlo k usmrcení lidí nebo jiným vážným následkům) a článku 437.2 (plánování, příprava, rozpoutání a vedení agresivní války) ukrajinského trestního zákoníku, připomíná Ukrajinska pravda.

Podle těchto článků hrozí Kadyrovovi trest odnětí svobody na 10 let až doživotí.

Kadyrovci jako součást ruské armády

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přistoupil na dohodu, kterou se jeho žoldnéřská skupina Achmat podřídí ruskému ministerstvu obrany. Konkurenční vagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se poddat odmítli.

Reklama

Doporučované