Hlavní obsah

Hozená rukavice vagnerovcům. Žoldáci z Čečenska si nechají velet od Šojgua

Foto: Telegram/Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov (na snímku) si s Jevgenijem Prigožinem, šéfem vagnerovců, dříve notoval. Přátelství ale skončilo.

Reklama

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov přistoupil na dohodu, kterou se jeho žoldnéřská skupina Achmat podřídí ruskému ministerstvu obrany. Konkurenční vagnerovci v čele s Jevgenijem Prigožinem se poddat odmítli.

Článek

Šéf největší ruské žoldnéřské armády Jevgenij Prigožin, který během válečného konfliktu na Ukrajině tvrdě kritizuje vedení ministerstva obrany a zvlášť jeho šéfa Segreje Šojgua, definitivně přišel o důležitého spojence. Jiné žoldácké uskupení Achmat, které sdružuje bojovníky z Čečenska, totiž uposlechlo výzvu ministerstva a vzdalo se své autonomie.

O podpisu smlouvy mezi veliteli Achmatu a zástupci ministerstva obrany informoval čečenský vůdce Ramzan Kadyrov. Zdůraznil, že smlouva přiznává čečenským nájemným bojovníkům stejná práva a různé sociální dávky, jako mají běžní ruští vojáci.

„Nyní již nebude třeba hledat žádné právní kličky, aby bylo možné poskytnout nezbytnou pomoc zraněným dobrovolníkům i jejich rodinám v případě úmrtí vojáka,“ napsal Kadyrov na svém účtu na sociální síti telegram.

Dodal, že bojovníci Achmatu budou od nynějška oficiálně součástí ministerstva obrany.

Šéf vagnerovců Prigožin stejný krok už o víkendu odmítl. „Vagnerova skupina žádné kontrakty se Šojguem podepisovat nebude,“ uvedl Prigožin s tím, že ministr obrany podle něj „nedokáže správně řídit vojenská uskupení“.

Více o Prigožinovi a vagnerovcích

Jevgenij Prigožin je bývalý kriminálník, který se v 90. letech v Petrohradu prosadil v gastronomii a seznámil se tam s pozdějším prezidentem Vladimirem Putinem. Soukromou armádu vagnerovců nasadil v Africe nebo v Sýrii. Stál i za ruskou dezinformační „továrnou“.

V minulosti si přitom Prigožin a Kadyrov v kritice ministerstva obrany notovali. Až v posledních měsících a týdnech se jejich vztahy zhoršily. Pozornost vzbudila připomínka ze strany vagnerovců, že jejich členové bojovali proti čečenským povstalcům, kteří usilovali o nezávislost na Rusku.

Dlouhodobě se spekuluje o tom, do jaké míry se chce Prigožin vymezovat také vůči samotnému prezidentu Vladimiru Putinovi. Poté, co Kadyrov souhlasem se smlouvou jasně projevil loajalitu vůči Kremlu, bude šéf vangerovců pod větším tlakem, aby udělal totéž.

Reklama

Doporučované