Hlavní obsah

Čečenský vůdce Kadyrov obvinil českou policii z „únosu“ jeho koně

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov.

Reklama

Čečenský vůdce uvedl, že česká policie zinscenovala spolu s ukrajinskou rozvědkou zmizení jeho koně ze stáje v Krabčicích. Hřebce v březnu odcizil neznámý pachatel. Už tehdy Kadyrov mluvil o nedůvěře vůči české policii.

Článek

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov v pondělí obvinil ukrajinské tajné služby a českou policii ze „zinscenování únosu“ jednoho z jeho oblíbených hřebců kvůli výkupnému.

Šestnáctiletý hřebec byl odcizen neznámým pachatelem v březnu ze stáje v Krabčicích na Roudnicku. Krátce poté se vůči české policii Kadyrov ohradil s tím, že nevěří jejímu „tvrzení o neznámých zlodějích“. Kůň je součástí majetku, který Česká republika zmrazila čečenskému vůdci už v roce 2016, tehdy po anexi Krymu jako osobě spojené s režimem bývalého prezidenta Ukrajiny Viktora Janukovyče.

Kadyrov, který je hlasitým podporovatelem války na Ukrajině, v pondělí na svém telegramu uvedl, že ho po březnovém zmizení koně „prostřednictvím třetí strany“ oslovily ukrajinské zpravodajské služby s nabídkou, že mu koně vrátí výměnou za 18 tisíc dolarů (zhruba 378 tisíc korun). Na podobnou částku vyčíslila jeho hodnotu v březnu i česká policie. Kadyrov ji tehdy odsoudil jako příliš nízkou a uvedl, že hřebec má hodnotu minimálně 10 milionů dolarů.

„Věděli o mé náklonnosti k hřebci a nemýlili se. Já jsem samozřejmě se zaplacením souhlasil,“ napsal stoupenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedl, že kůň se tak v těchto dnech vrací do jeho vlastnictví.

„Abych byl upřímný, doufal jsem, že Zazu (jméno hřebce - pozn. red.)  bude oficiálně předán, že sankce na něj budou zrušeny a podobně. Ale… (ukrajinská) rozvědka jeho únos prostě zinscenovala… společně s českou policií,“ napsal Kadyrov.

Kadyrov anglického plnokrevníka koupil v roce 2012 a v Krabčicích byl v roce 2016 zařazen do chovu. Ve stejném roce Česká republika zařadila tehdy tři Kadyrovovy koně na seznam zmrazeného majetku podle mezinárodních sankcí.

Čečenský vůdce měl v České republice ustájených celkem pět koní, které podle médií pořídil před více než deseti lety za desítky milionů eur. Jeden z nich loni uhynul, další tři jsou podle Ministerstva financí ustájeni na různých místech k dožití.

Server iRozhlas.cz přinesl v loňském roce zprávu, že pouhé tři týdny před zahájením ruské invaze na Ukrajinu se dva rusky mluvící muži pokusili z hřebčína v Krabčicích odvézt koně, které tam měl Kadyrov ustájené, údajně na jeho pokyn. Majitel stáje jim to ale nedovolil.

Reklama

Související témata:

Doporučované