Hlavní obsah

Černé moře jako zóna smrti. Lodě mířící do přístavů na Ukrajině budou terčem

Foto: Shutterstock.com

Rusko začátkem týdne odstoupilo od tzv. obilné dohody, která umožňovala Ukrajině vyvážet obilí. Snímek je ilustrační.

Reklama

Ukrajina oznámila, že bude všechny lodě mířící do ruských přístavů v Černém moři považovat za legitimní vojenský cíl. Reaguje tak na středeční hrozby z ruské strany.

Článek

Ukrajina reaguje na ruské kroky v Černém moři, píše portál delo.ua. Tisková služba ukrajinského ministerstva obrany ve čtvrtek oznámila, že od nynějška bude považovat všechny lodě mířící do ruských přístavů v Černém moři za legitimní vojenský cíl. Jedná se rovněž o přístavy na dočasně okupovaném území, které jsou v současnosti pod ruskou kontrolou.

„Osud křižníku Moskva dokazuje, že obranné síly Ukrajiny mají potřebné prostředky k odražení ruské agrese na moři,“ zdůraznilo ukrajinské ministerstvo. „Kreml proměnil Černé moře v nebezpečnou zónu, zejména pro ruské lodě a rovněž plavidla mířící k ukrajinským i ruským přístavům.“

Rusko útočí na ukrajinské obilí

Ukrajina ve středu obvinila Rusko z poškození infrastruktury pro vývoz obilí při nočních útocích. Ty byly zaměřené na dva černomořské přístavy. Kreml poté uvedl, že jakoukoliv lodní přepravu na Ukrajinu považuje za vojenský cíl.

Ukrajina tak reaguje na středeční kroky Kremlu, který oznámil, že bude považovat všechny lodě, které poplují do ukrajinských černomořských přístavů, za potenciální dopravce vojenského nákladu, tzn. za možné cíle.

Útoky na obilné terminály

Rusko totiž počátkem tohoto týdne odstoupilo od dohody, která umožňovala Kyjevu vyvážet přes Černé moře obilí. V následujících dnech se ruské síly snažily Ukrajině zabránit v lodní přepravě intenzivním ostřelováním jejích černomořských přístavů. Dronové a raketové útoky si vyžádaly nejméně 12 obětí a silně poškodily obilné a ropné terminály ve dvou přístavech na jihu Ukrajiny. Kromě toho bylo také zničeno 60 tisíc tun obilí.

Hrozbu později potvrdila i americká vláda. Bílý dům ve středu varoval, že Rusko může v rámci útoků na ukrajinskou obilnou infrastrukturu začít útočit také na civilní plavidla v Černém moři, píše agentura Reuters. Mluvčí Rady národní bezpečnosti Bílého domu Adam Hodge uvedl, že američtí představitelé mají informace naznačující, že Rusko položilo další podmořské miny v okolí ukrajinských přístavů.

„Naše informace naznačují, že Rusko položilo další podmořské miny v plavebních koridorech k ukrajinským přístavům. Věříme, že se jedná o koordinované úsilí ospravedlnit budoucí útoky proti civilním lodím v Černém moři a svalit vinu za tyto útoky na Ukrajinu,“ uvedl Hodge.

Reklama

Doporučované