Hlavní obsah

Černé moře už Rusko neovládá. Za čtyři měsíce přišlo o pětinu své flotily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Snímek z přístavu Feodosia.

Reklama

Ukrajinci dosáhli dalšího úspěchu v podobě velkého oslabení Černomořské flotily, kterou Rusové používají k útokům na pozemní cíle. Na východě země ale slaví ruská opotřebovávací válka úspěch.

Článek

„Ruská dominance v Černém moři je nyní zpochybněna,“ napsal v úterý na síti X (dříve Twitter) britský ministr obrany Grant Shapps. Ministr tak reagoval na úterní zničení ruské výsadkové lodi Novočerkassk v přístavu Feodosia na okupovaném Krymu. Rusko podle něj za poslední čtyři měsíce přišlo hned o pětinu své Černomořské flotily.

Středeční zprávy ukazují, že zásah výsadkové lodi způsobil Rusům mnohem větší škody, než původně tvrdili. Ještě v úterý guvernér okupační správy Krymu Sergej Aksjonov oznámil, že při útoku zemřel jeden člověk a čtyři další byli zraněni. O den později už ale ruský nezávislý telegramový kanál Astra napsal, že zraněno bylo 19 námořníků a dalších 33 se pohřešuje.

Ukrajinci zaútočili na loď v noci z 25. na 26. prosince střelami s plochou dráhou letu odpálenými letectvem. Mluvčí ukrajinské armády upřesnil, že střel bylo víc než jedna a že šlo o výzbroj darovanou od spojenců. Výsadková loď Novočerkassk, jejíž zásah způsobil v přístavu požár, měla převážet munici dovezenou z Íránu. Nedaleko Feodosie leží místo, které Rusové používají k vypouštění dronů útočících na ukrajinská města.

Poslechněte si podcast 5:59 věnovaný válce na Ukrajině

Výpověď kaplana, který zažil ruské zajetí:

Zásah lodi potvrdil na síti Telegram i velitel ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk: „Novočerasskou výsadkovou loď potkal stejný osud jako křižník Moskva, vlajkovou loď ruské Černomořské flotily,“ připomněl potopení křižníku 14. dubna 2022. „Flotila v Rusku je stále menší a menší,“ řekl a poděkoval pilotům za precizní práci.

Ukrajinci se už výsadkovou loď, na jejíž palubě bylo v úterý přes 70 námořníků, pokusili potopit již v březnu loňského roku v přístavu v Berďansku.

Loď o délce 113 metrů postavili pro tehdejší Sovětský svaz v loděnicích v Polsku v letech 1975 až 1991. Výsadková loď byla určena především pro operace na oceánu, napsal deník Ukrajinská Pravda.

Na Donbase Ukrajinci ztrácejí

Méně optimistické zprávy pro Ukrajinu přicházejí z bojiště na východě země. Krátce před zásahem výsadkové lodi byli Ukrajinci nuceni se stáhnout z města Marjinka na Donbase. Šéf ukrajinské armády Valerij Zalužnyj přirovnal asi měsíc trvající bitvu o město k boji o Bachmut, který Rusové kompletně zničili. Podobná je teď i situace v Marjince: „Ulice po ulici, blok po bloku byli naši vojáci terčem. Výsledek je takový, jaký je,“ přiznal realisticky Zalužnyj. Řekl, že každý centimetr ukrajinské půdy je životně důležitý, ale „životy našich bojovníků jsou důležitější“.

Rusko má taktiku zcela jinou a v rámci opotřebovávací války zuřivě útočí na ukrajinské pozice i za ceny vysokých lidských ztrát. Podle ukrajinských zdrojů přišlo Rusko od začátku invaze o více než 355 tisíc vojáků.

Kdysi desetitisícová Marjinka nemá podobně jako Bachmut velký strategický význam, její dobytí by ale mohlo ruským silám umožnit, aby se zaměřily na blízká města Kurakove, Vuhleda a Pokrovsk, čímž by se přiblížily k dosažení cíle dobýt celou oblast Donbasu. Generál Zalužnyj oznámil, že ukrajinští vojáci připravili obrannou linii vně Marjinky, což naznačuje, že jeho armáda se pokusí zmařit snahy Ruska postoupit dále.

Reklama

Doporučované