Hlavní obsah

Cestu Chorvatska do eurozóny narušil skandál. Návrh mince byl asi plagiát

Foto: Profimedia.cz

Skotský fotograf Ian Leach obvinil autora mince Stjepana Pranjkoviće z plagiátorství.

Reklama

Chorvatská národní banka vypsala nové výběrové řízení na design mince v hodnotě jednoho eura. Dřívější návrh totiž musel být stažen kvůli podezření z plagiátorství.

Článek

Chorvatsko se připravuje na zavedení eura, k němuž má dojít již v roce 2023. Minulý pátek vláda představila vítěze soutěže, jejichž návrhy měly být vyraženy na nové chorvatské euromince. V soutěži se hodnotily návrhy na všechny hodnoty eur i centů, které se používají i v ostatních evropských zemích.

Kontroverzi ale vyvolal pouze jeden z nich, informovala agentura AFP. Obrázek na jednoeurové minci měl být ódou na současnou chorvatskou měnu kuna. Ta se jmenuje po malé lasicovité šelmě, jejíž kožešina byla ve středověku velmi hodnotná.

Zobrazení kuny stojící na větvi, které se mělo objevit na minci v hodnotě jednoho eura, se totiž podle obvinění nápadně podobalo snímku fotografa Iaina Leache. Skotský fotograf Leach, který mimo jiné pracuje pro National Geographic, dodal, že organizátoři by měli stáhnout peněžní odměnu, kterou obdržel autor návrhu.

Tím je Stjepan Pranjković, jenž svůj design nakonec sám ze soutěže stáhl, a to kvůli „negativní atmosféře v médiích a také kvůli tlaku, kterému byl vystaven“. O několik hodin později Chorvatská národní banka uvedla, že v příštích dnech vyhlásí novou výzvu k předložení návrhů.

Leach rozhodnutí designéra o stažení návrhu uvítal. „Nemám v úmyslu nikoho žalovat. Bylo učiněno správné rozhodnutí a pro mě je to konec příběhu,“ řekl podle webu Balkan Insight.

Chorvatská média dokonce uvádí, že se Pranjkovič na Facebooku doptával, jak upravit fotografii. „Pomoc! Může mi někdo říct, jestli je možné vzít výřez fotografie z Photoshopu a otevřít ho v Illustratoru nebo třeba v nějakém jiném programu, abych na něj mohl aplikovat nějaké světelné efekty?“ ptal se Pranjkovič ve statusu, který již není k dispozici.

Opoziční poslanci podle webu Balkan Insight okamžitě „využili rozpaků“ a obvinili středopravicovou vládu Andreje Plenkoviće a jeho Chorvatské demokratické společenství (HDZ) ze špatného řízení soutěže.

„Známé praktiky kradení a plagiátorství se přenášejí a balí do nové značky… Premiér Plenković vítězoslavně prohlašoval, že designéři udělali přesně to, co vláda chtěla,“ napsala poslankyně Sandra Benčičová.

Známá designérka Ira Payerová byla členem komise, která o návrhu rozhodovala. Payerová sice prohlásila, že výběrové řízení proběhlo „velmi špatně“, o plagiátorství však podle ní nešlo. Plagiátorství by znamenalo úmysl něco ukrást, zatímco v tomto případě šlo o „nezkušenost a neznalost autora“, napsal zpravodajský portál Index.

Na minci v hodnotě 2 eur bude podle chorvatské tiskové agentury HINA zobrazena zeměpisná mapa Chorvatska, kterou budou doprovázet slova o svobodě z díla Dubravka od barokního básníka Ivana Gunduliče. Autorem návrhu je Ivan Sivak.

Na mincích v hodnotě 50, 20 a 10 centů má být podobizna vědce Nikoly Tesly, autorem je Ivan Domagoj Račič. Mince v hodnotě 5, 2 a 1 centu ponesou vyobrazení starobylého písma hlaholice, autorkou je Maja Skripelj.

Z 27 členských států EU používá euro 19 z nich. V červnu 2021 premiér Plenković uvedl, že cílem vlády je vstoupit do eurozóny k 1. lednu 2023. Průzkum Eurobarometru v roce 2021 ukázal, že 61 procent Chorvatů přechod na euro podporuje.

Reklama

Související témata:

Doporučované