Hlavní obsah

Čína nečekaně a bez vysvětlení odvolala ministra zahraničí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Twitter@SecBlinken

Končící čínský ministr zahraničí Čchin Kang v červnu po jednání s šéfem americké diplomacie Antonym Blinkenem.

Reklama

aktualizováno •

Čchin Kang stál v čele čínské diplomacie pouze sedm měsíců. Ve funkci ho nahradí jeho předchůdce Wang I.

Článek

Čínský ministr zahraničí Čchin Kang končí. Překvapivý krok podle čínských státních médií schválilo vedení parlamentu, který obvykle plní příkazy stranického vedení, píše americká stanice CNN. Britská BBC podotýká, že Peking rozhodnutí nijak nezdůvodnil.

Do funkce se dostal teprve loni v prosinci po klíčovém sjezdu Komunistické strany Číny, na kterém prezident Si Ťin-pching upevnil svou moc. Podle britské stanice byl tehdy považovaný za věrného spojence hlavy státu.

Čchina z rozhodnutí strany v čele čínské diplomacie nahradí jeho předchůdce Wang I, který po loňském přeskupení sil dostal na starosti vedení zahraniční politiky na komunistickém stranickém sekretariátu. I návrat dřívějšího ministra do vedení úřadu považuje CNN za neobvyklý.

Čchin v posledních týdnech zmizel z dohledu, což vyvolalo podezření i v Číně. Při svém posledním veřejném vystoupení 25. června se Čchin setkal s představiteli Srí Lanky, Vietnamu a Ruska.

Usměvavý byl pak spatřen, jak kráčí po boku náměstka ruského ministra zahraničí Andreje Rudenka, který přiletěl do Pekingu po vzpouře žoldnéřské Vagnerovy skupiny v Rusku.

Sjezd, který posílil Si Ťin-pchinga

Nejdříve Mao Ce-tung, po něm Teng Siao-pching a po listopadovém rozhodnutí Komunistické strany Číny svatou trojici doplňuje Si Ťin-pching. Nově přijatá historická rezoluce přepsala dějiny. A to doslova.

Bývalý redaktor čínského komunistického tisku Denga Yuwen, který nyní žije v USA, minulý týden pro CNN řekl, že „vzhledem k postavení a vlivu Číny ve světě je skutečně velmi zvláštní, že se její ministr zahraničí více než 20 dní neobjevil na veřejnosti“.

Podle americké stanice se proslýchalo, že skutečným důvodem jeho zmizení by mohlo být nemanželské dítě s televizní moderátorkou Fu Siao-ťien. Ta je spojena s hongkongskou televizí Phoenix TV. O údajném románku intenzivně spekulovala i zámořská čínská média, včetně těch sídlících na Tchaj-wanu.

Ta sdílela záběry z rozhovoru Fu s Čchinem, na nichž se zdá, že se na sebe významně usmívají. Za další důkaz považují média Fuin tweet, ve kterém zveřejnila tři fotografie, včetně jedné, na níž vede rozhovor s Čchinem, píše server the Print. Spekulace podporuje i to, že Fu nesdělila jméno otce svého dítěte, kterým by podle médií mohl být právě ministr zahraničí.

Reklama

Doporučované