Hlavní obsah

Čína uvěznila muže s dvojím občanstvím. „Překrucoval historii,“ uvedl soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Wikipedia

Čínský zákon o národní bezpečnosti je reakcí na hongkongské masové protesty, které probíhaly v roce 2019 (ilustrační foto).

Reklama

Čína zatkla zřejmě prvního člověka s dvojím občanstvím na základě zákona o národní bezpečnosti v Hongkongu. Tamní soud poslal jednačtyřicetiletého muže na pět let do vězení kvůli separatistickým tendencím a „démonizaci Číny“.

Článek

Joseph John, známý také jako Wong Kin-chung, má dvojí občanství – portugalské a hongkongské. Dříve žil ve Spojeném království, v roce 2022 se ale vrátil do Hongkongu, aby navštívil svou rodinu. Soudy mu kvůli „separatistickým tendencím“ uložily pětiletý trest vězení, píše BBC.

John totiž na sociálních sítích opakovaně vystupoval proti Číně a podporoval nezávislost Hongkongu. To je ale na základě tamního zákona o národní bezpečnosti v Hongkongu trestné. Skupiny bojující za lidská práva tento zákon dlouhodobě kritizují. Podle nich je zákon pouze dalším způsobem, jakým se Čína snaží potlačit demokratické tendence v Hongkongu po masových protestech v roce 2019. Tamní úřady ale tvrdí, že zákon je nezbytný pro udržení stability ve městě.

Jednačtyřicetiletý John dříve vedl málo známou skupinu, která si říkala Hongkongská strana nezávislosti, a provozoval její účty na Facebooku a dalších sociálních sítích a také webové stránky registrované ve Spojeném království. Skupina se po prodemokratických protestech v roce 2019 zasazovala o zahraniční intervenci do čínské vlády nad Hongkongem – vyzývala například Spojené státy, aby do města poslaly své vojáky.

Stránky zmizely v roce 2022, kdy se John vrátil do Hongkongu navštívit svou nemocnou matku. Následně ho tamní úřady zadržely. V únoru letošního roku se pak přiznal k „podněcování k odtržení“. Soudce Ernest Lin ve čtvrtečním rozsudku uvedl, že obviněný „překrucoval historii, démonizoval Čínu a vyzýval cizí země, aby zničily Hongkong a Čínu politickými nebo násilnými prostředky“.

Portugalští konzulární úředníci uvedli, že během Johnova zadržení jim byl odepřen přístup k němu. Obyvatelé Hongkongu s dvojím občanstvím podle BBC nemohou získat zahraniční konzulární pomoc, protože úředníci města prosazují pravidla o čínské státní příslušnosti. Peking dvojí občanství nepovoluje. Předpokládá se, že John je prvním občanem s dvojím občanstvím a prvním cizincem uvězněným na základě zákona o národní bezpečnosti.

Reklama

Doporučované