Hlavní obsah

Čínský ministr zmizel z dohledu veřejnosti. Kolují dohady o milence a dítěti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Šéf čínské diplomacie Čchin Kchang.

Reklama

Dlouhá nepřítomnost šéfa čínské diplomacie Čchin Kchanga vyvolává intenzivní spekulace. Čínskými médii kolují dohady, že důvodem může být i nemanželské dítě se známou televizní moderátorkou.

Článek

Už tři týdny se neobjevil na veřejnosti čínský ministr zahraničí Čchin Kchang, a to během pro Peking neobvykle rušného diplomatického období. Sedmapadesátiletý kariérní diplomat a důvěrný spolupracovník čínského vůdce Si Ťin-pchinga byl na post šéfa diplomacie jmenován teprve v prosinci, krátce po svém působení ve funkci velvyslance ve Spojených státech.

Pří svém posledním veřejném vystoupení 25. června se Čchin setkal s představiteli Srí Lanky, Vietnamu a Ruska. Usměvavý byl pak spatřen, jak kráčí po boku náměstka ruského ministra zahraničí Andreje Rudenka, který přiletěl do Pekingu po povstání žoldnéřské Vagnerovy skupiny v Rusku.

Čchinova nepřítomnost budí podezření i u bývalého redaktora novin komunistické strany Denga Yuwena, který nyní žije v USA. Ten pro CNN řekl, že „vzhledem k postavení a vlivu Číny ve světě je skutečně velmi zvláštní, že se její ministr zahraničí více než 20 dní neobjevil na veřejnosti“.

O Čchinovi se také proslýchá, že skutečným důvodem jeho zmizení by mohlo být nemanželské dítě s televizní moderátorkou Fu Siao-ťien. Ta je spojena s hongkongskou televizí Phoenix TV. O údajném románku intenzivně spekulují i zámořská čínská média, včetně médií sídlících na Tchaj-wanu. Ta sdílela záběry z rozhovoru Fu s Čchinem, na nichž se zdá, že se na sebe významně usmívají. Za další důkaz považují média Fuin poslední tweet, ve kterém zveřejnila tři fotografie, včetně jedné, na níž vede rozhovor s Čchinem, píše server the Print. Spekulace podporuje i to, že Fu nesdělila jméno otce svého dítěte, kterým by podle médií mohl být právě ministr zahraničí.

Čína a jaderné zbraně

Čína dlouho vedla v oblasti jaderných zbraní konzervativní politiku, to se ale změnilo:

Na dotaz ohledně ministrovy delší nepřítomnosti uvedl jeho mluvčí, že „nemá žádné informace, které by mohl poskytnout“. Na pondělním brífinku také dodal, že diplomatické aktivity Číny probíhají jako obvykle.

Běžný rys režimu

Ve skutečnosti se ale už rušila schůzka například se šéfem zahraniční politiky Evropské unie Josepem Borrellem. Schůzka byla odložena poté, co Čína informovala EU, že termín „již není možný“. Podle agentury Reuters Peking Unii o odkladu informoval pouhé dva dny před plánovaným Borrellovým příjezdem 5. července.

Čchin se také nedostavil na výroční zasedání ministrů zahraničí Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN) v Indonésii, které se konalo minulý týden. Místo něj se setkání zúčastnil nejvyšší čínský diplomat Wang I.

Podle mluvčího čínského ministra se Čchin na schůzku ASEAN nedostavil ze zdravotních důvodů. Uvedl to na úterním brífinku. Tato odpověď však v oficiálním přepisu, který byl později zveřejněn na internetových stránkách ministerstva, chyběla. Čínské ministerstvo zahraničí z přepisů svých pravidelných brífinků často vynechává obsah, který považuje za citlivý.

Skutečný stav ministra tedy zatím není nikomu známý. Právě tato nedostatečná politická transparentnost přiživuje různé fámy. To podotýká i Deng. Podle něj jsou informace z vnitřního rozhodování systému přísně střeženy a důležitá rozhodnutí se většinou přijímají za zavřenými dveřmi. To se ještě prohloubilo za současné vlády Si Ťin-pchinga, který potlačuje jakýkoliv disent a soustřeďuje veškerou moc ve svých rukou.

„To je problém totalitních režimů. Totalitní režimy jsou ze své podstaty nestabilní, protože o všem rozhoduje pouze nejvyšší vůdce,“ pokračuje Deng. „Pokud se vysokému úředníkovi stane něco neobvyklého, lidé se budou ptát, zda se jeho vztahy s nejvyšším vůdcem zhoršily nebo zda je to známka politické nestability.“

Nejednalo by se o první případ, kdy vysoce postavený čínský úředník zmizel z veřejnosti, jen aby se o několik měsíců později občané dozvěděli, že byl zadržen kvůli vyšetřování. Jedná se o běžný rys protikorupční kampaně tamního režimu.

K dohadům o jeho nepřítomnosti přidává ještě Čchinovo napojení na samotného čínského vůdce, který si loni na podzim zajistil již třetí funkční období. K tomu si sestavil nový loajální tým spojenců, ve kterém měl být i Čchin, jak tvrdí Deng.

„Čchin Kchang byl Siovou rukou vytažen až nahoru. Jakékoli problémy s ním se špatně odrážejí i na Siovi – což znamená, že Si nevybral správnou osobu pro tuto práci,“ řekl Deng.

Reklama

Související témata:

Doporučované